NOVA ERA ZA ČEHE

Škoda je večeras u Pragu predstavila novi identitet marke s novim logom te koncept Vision 7S

Veliki električni SUV sedmerosjed stiže 2026. godine a zahvaljujući bateriji od 89 kWh u stanju je prijeći 600 kilometara

Škoda Vision 7S koncept

 Škoda

Za Škodu se otvara potpuno novo poglavlje: novi su logotip, vizualni identitet i smjer dizajna koji će nositi svi modeli koji stižu narednih godina. Povodom toga, Škoda je večeras u Pragu predstavila koncept Vision 7S, koncept električnog SUV-a sa 7 sjedala koji će se na tržištu u serijskoj formi pojaviti 2026. godine zajedno s još dva modela, sportskijim i manjim SUV modelom te kompaktom, a oba će modela također biti pokretana strujom iz baterija.

image

Škoda novi logo

Škoda

Štoviše, na premijeri pred 450 uzvanika u glavnom gradu Češke najavljena je i golema investicija od 5,6 milijardi eura za električnu mobilnost marke te dodatnih 700 milijuna eura za digitalizaciju u sljedećih pet godina.

Novi logotip sada je izveden minimalistički i djeluje digitalizirano dok koncept Vision 7S najavljuje planove za iduće godine Škode, a to je ojačati identitet marke i još se više istaknuti u društvu ostalih marki Volkswagen grupe.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda

Konceptni model predstavlja budući najveći SUV u ponudi, a temeljit će se na poznatoj kućnoj MEB platformi koju već koristi Enyaq, dok bi s jednim punjenjem baterije trebao biti u stanju prijeći 600 kilometara zahvaljujući bateriji od 89 kWh, dok vršno punjenje doseže 200 kW.

Izgled: potpuno novi dizajnerski jezik za češku tvrtku, samo je djelomično izveden iz dosadašnjeg. Jedna od glavnih značajki svakako je novi prednji kraj "Tech-Deck Face", s reinterpretacijom klasične Škodine rešetke koja iza tamne plastike skriva razne prednje senzore.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda

Minimalna i elegantna prednja i stražnja svjetla dolaze u kombinaciji vertikalnih i horizontalnih komponenti u obliku slova T, dok karakterističnog loga više nema već je ispisan naziv marke. Sve površine na vozilu vrlo su "čiste" bez ičeg suvišnog, krov se spušta prema stražnjem kraju, dok su naplaci od 22 cola aerodinamično oblikovani.

Ručke na vratima djeluju pomoću senzora, umjesto retrovizora ugrađene su kamere, a mislilo se i na održivost: branici i profili lukova kotača izrađeni su od starih rabljenih auto guma.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda

Zanimljiva je i izvedba otvaranja vrata u suprotnom smjeru - prednja od stražnjih, no sumnjamo da će ta forma biti zadržana i kod serijskog primjerka. No tko zna, možda nas Česi po tom pitanju iznenade.

U unutrašnjosti pak ne možemo pronaći baš ništa na što smo navikli kod dosadašnjih Škoda modela: kokpit Visiona 7S je potpuno futurističan s ponovo velikom pažnjom posvećenom održivosti: nema kože životinjskog podrijetla, većina premaza plastike dobiva se recikliranjem otpadnih materijala, pod automobila također je izrađen preradom recikliranih guma, dok su tkanine izrađene od recikliranog poliestera.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda

Za Škodu poslovična prostranosti i svestranosti putničkog prostora ovdje dobiva novi smisao: odabrana je originalna konfiguracija koja predviđa šest simetričnih sjedala, podijeljenih u tri reda, te pozicioniranje sjedalice za djecu naspram stražnjeg dijela u sredini kabine.

Ovisno o načinu konfiguracije vožnje - "opuštanje" ili "vožnja" tako i kokpit Visiona 7S sa središnjim 14,6 inčnim okomito postavljenim zaslonom "mijenja lice".

Treća konfiguracija češkog koncepta je "relax" koji se može koristiti tijekom punjenja ili bilo kakvog zaustavljanja kad se upravljač i 8,8 inčni zaslon s informacijama iz vožnje ispred vozača pomiču unazad kako bi oslobodili prostor.

Pritom se sjedala u prvom redu pomiču udesno prednjim krajem i naslanjaju jedno o drugo ostavljajući putnicima na stražnjim sjedalicama da bolje vide središnji zaslon sa zabavnim sadržajem.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda

Ovo je najsigurnije i u sudarima najzaštićenije sjedalo sjedalo i pri ruci je osobama koje sjede u drugom redu, a tu je i kamera koja reproducira slike na središnjem displeju. Funkcionalnost s idejom savršenstva boravka, dakle, ovdje je dovedena je do savršenstva baš kako i priliči Škodi, a poznata "Simply Clever" filozofija u ovom je konceptu otišla još jednu stepenicu više.

image

Škoda Vision 7S koncept

Škoda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:26