Dobro je znati

Natočili ste previše ulja u motor vašeg auta? Evo što se može dogoditi i što treba učiniti

Ponekad prilikom dolijevanja motornog ulja može biti teško znati koliko dodati da bi se postigla savršena razina s oznake

Dodavanje ulja u motor (ilustracija)

 Profimedia

Ponekad prilikom dolijevanja motornog ulja može biti teško znati koliko dodati da bi se postigla savršena razina na maksimalnoj oznaci na mjernoj šipki, tako da je prelijevanje laka pogreška.

No, što učiniti ako ste greškom ulili previše ulja u motor i što se može dogoditi s motorom automobila ako to zanemarite?

Što se događa ako nalijete previše ulja u motor?

Ako nalijete previše ulja u motor vašeg automobila, radilica ga može zapjeniti, što može dovesti do oštećenja motora.

Srećom, nije potrebno ništa poduzimati ako je razina ulja samo malo iznad. Međutim, ako ste ga prepunili previše preko oznake MAX, možda ćete morati ispustiti dio.

image

Mjerenje razine ulja (ilustracija)

Profimedia

Rezerva motornog ulja sadrži nešto dodatnog ulja kako bi se kompenziralo širenje tekućine uslijed vrućih uvjeta. Dodavanje dodatnih pola litre neće oštetiti vaš motor. Međutim, sve više od toga može biti štetno za motor.

Pjenasto motorno ulje

Ako razina ulja u uljnom koritu postane previsoka, radilica će se okretati u ulju, uzrokujući pjenjenje ulja. Pjenasto motorno ulje je štetno za vaš motor jer gura mjehuriće zraka kroz motor.

image

Pjenasto ulje

YouTube Screenshot

Izgorjelo ulje

Ako je ulje prepunjeno, uzrokovat će veći tlak u kućištu radilice, što će rezultirati potiskivanjem ulja u komore za izgaranje, što će rezultirati plavim dimom iz ispušnog sustava.

image

Kada promijeniti ulje

Web Screenshot

Prljanje svjećice

Kada ulje uđe u komoru za izgaranje, uzrokovat će tanki sloj ulja na svjećicama. To će uzrokovati zaprljanje svjećica, što će rezultirati neispravnim paljenjem motora.

image

Zaprljana svjećica

Web Screenshot

Neispravne brtve

Previše motornog ulja uzrokovat će viši tlak u kućištu radilice kao što smo ranije spomenuli. Viši tlak u kućištu radilice može dovesti do kvara brtvi, pa ako primijetite više curenja ulja nego inače, to može biti zbog toga.

image

Curenje ulja iz brtve

Web Screenshot

Koji su simptomi previše ulja u motoru?

Najčešći znak da ste ulili previše ulja u motor i da je razina ulja previsoka je da vam motor počne ispuštati ulje na tlo ili vidite plavi dim iz ispuha. Također biste mogli vidjeti svjetlo upozorenja na kontrolnoj ploči. Ponekad ne znate jeste li vi ili mehaničar prelili motorno ulje. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, previše ulja bi moglo biti u vašem motoru.

  • Curenje ulja
  • Miris paljevine motornog ulja
  • Znakovi dima iz odjeljka motora
  • Znakovi dima iz ispušnog područja
  • Motor proizvodi previše buke
  • Svjetlo tlaka motornog ulja na nadzornoj ploči

Što učiniti?

Kako biste riješili problem, morate ispustiti motorno ulje. Postoje dva glavna načina izvlačenja ulja iz motora, a to su korištenje usisne pumpe ili ispuštanje kroz čep za ulje. Ispuštanje kroz čep za ulje je najlakši način, jer obično ne zahtijeva nikakve posebne alate.

Prednost korištenja usisne pumpe za izbacivanje ulja je ta što ne morate podizati auto i puzati ispod njega. Ali potrebna vam je posebna pumpa i dovod zraka za nju, a većina ljudi ne želi trošiti novac na alat koji će koristiti samo jednom ili dvaput.

Najčešća metoda je ispuštanje na tradicionalan način kroz čep za ulje. Ako niste navikli na automobile, ovo može biti pomalo neuredno i ponekad teško pa biste trebali posjetiti mehaničara ako niste sigurni kako to izvesti. Evo kako možete ispustiti ulje kroz čep:

  • Podignite auto i postavite dizalice ispod njega radi sigurnosti
  • Pronađite čep za ulje
  • Uklonite odvodni čep
  • Ispustite ulje u kantu u količini za koju mislite da ste ga prepunili
  • Zamijenite čep za ulje i zategnite ga prema specifikaciji
  • Spustite vozilo na tlo
  • Pokrenite motor i ostavite ga da radi 3 minute
  • Pričekajte 5 minuta i ponovno provjerite razinu ulja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:06