PLUG-IN HIBRID

Najsnažniji ikad: Lamborghini je elektrificirao SUV Urus, sada raspolaže s enormnih 800 KS

Ubrzanje do 100 km/h traje 3,4 sekunde, što je desetinku brže od Urusa S, ali i za desetinku sporije od modela Performante

Lamborghini Urus SE

 Lamborghini Media

Lamborghini je predstavio drugi plug-in hibridni model u svojoj ponudi. Novi Urus SE spaja twin-turbo V8 motor s unutarnjim izgaranjem od 620 KS i električni motor od 192 KS smješten unutar mjenjača s osam stupnjeva prijenosa. Kombinirana snaga pogona je 800 KS što ovaj automobil čini najsnažnijim Urusom ikada. Ubrzanje do 100 km/h traje 3,4 sekunde, što je desetinku brže od Urusa S, ali i za desetinku sporije od modela Performante. Maksimalna brzina je 312 km/h.

Automobil ima bateriju od 25,9 kWh koja omogućava čisti električni doseg od 60 km. To baš i nije puno u usporedbi s nekim drugim novijim plug-in hibridima koji sve češće mogu na struju prevaliti i više od 100 kilometara.

image

Lamborghini Urus SE

Lamborghini Media

Novi Urus SE također ima i novu elektro-hidrauličku spojku s više lamela, koja varijabilno raspoređuje pogonski moment između prednje i stražnje osovine. Ona radi u kombinaciji s novim virtualnim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, a rezultat može biti i vožnja u drift načinu rada. Odbacivanjem mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem ušteđeno je 20 kilograma što je svakako dobrodošlo kod automobila koji je s ukupnih 2540 kg 300 kg teži od svog nehibridnog brata.

image

Lamborghini Urus SE

Lamborghini Media

Dizajnerske promjene u odnosu na ostale Uruse uključuju novu "haubu" koja se sada proteže sve do redizajnirane maske, dajući nosu Urusa dašak Revuelta. Tu su i nova LED svjetla i redizajnirani stražnji poklopac s crnim poprečnim presjekom koji povezuje stražnja svjetla. I ovo je pomalo nalik na spomenuti Revuelto. Novi su i kotači ogromnih dimenzija, konkretno 23 inča, na kojima su instalirane Pirelli P Zero gume.

image

Lamborghini Urus SE

Lamborghini Media

U unutrašnjosti auto donosi novi 12,3-inčni infotainment zaslon, redizajnirane otvore za zrak, a sjedala i ploče s instrumentima dobivaju nove obloge. Lamborghini također tvrdi da je promijenio materijale na konzoli kako bi prekidači bili više taktilni.

image

Lamborghini Urus SE

Lamborghini Media

Urus SE je drugi Lamborghinijev plug-in hibrid, a dolazi godinu dana nakon modela V12 Revuelto. Kasnije ove godine ovaj proizvođač automobila će predstaviti nasljednika Huracana, koji će također imati plug-in tehnologiju.

image

Lamborghini Urus SE

Lamborghini Media

Cijene i datum dolaska novog Urusa SE na tržište još nisu otkriveni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31