video, foto

Kakav ljepotan! Novi Maserati GranTurismo stiže s benzincima te električnom verzijom od 761 KS

Maserati je danas pokazao novu generaciju coupea koji je dostupan u tri varijante - Modena, Trofeo i Folgore

Maserati GranTurismo

 Maserati

Maserati je dosad već u nekoliko navrata pokazao smjer dizajna nove generacije coupea GranTurismo kroz djelomično maskirane primjerke, međutim, danas su Talijani automobil predstavili u potpuno produkcijskoj formi bez imalo kamuflaže.

Nova generacija koja se temelji na novoj lakoj platformi od aluminija, magnezija i čelika, narasla je u svim dimenzijama: u duljinu mjeri 4959 mm, široka je 1957 mm i visoka 1353 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2929 mm.

Dizajnerski, model se oslanja na prethodnu generaciju (2007.-2019.) s dugim poklopcem motora i niskim nosom, ali su bokovi sada izraženiji.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Dizajneri su ukupno, uspjeli zadržati karakterističnu bočnu liniju i visinu prilično niskom, dok ju razmak između prednjih kotača i vrata sada dulji, baš prema pravilima gradnje klasičnih GT automobila.

Dizajn nije previše "kićen", ali u oči upadaju detalji poput poklopca motora s integriranim otvorima za hlađenje, karakterističan amblem trozupca na masci te svjetla koja podsjećaju na ona na modelima MC20 i Grecale. Straga su postavljena uska vodoravna svjetla LED tehnologije.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Dostupne su tri verzije kao i kod Grecalea: Trofeo, Modena i Folgore, a svaki ima vlastiti dizajnerski izričaj.

Na Folgoreu prednji odbojnik ima manje usisnike i drugačiji uzorak rešetke nego Modena koja ima tamne detalje, dok Trofeo ima najizraženiji sportski dizajn.

Sveod tri izvedbe dostupne je s nekoliko dizajna aluminijskih naplataka veličina od 20 i 21 cola s tim da (električni) Folgore ima najzanimljivije dizajnirane jer su posebno optimizirani za što bolji aerodinamični učinak.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Straga pak, Modena i Trofeo imaju dva puta po dvije spojene ispušne cijevi dok kod električnog modela vidimo da nema završetaka ispuha što karakterizira njegovu prirodu automobila nulte emisije.

Pogon: Maseratijev vlastiti 3,0-litreni twin-turbo V6 Nettuno" gotovo je identičan stroju u modelu MC20. Tu je i funkcija deaktivacije cilindara za poboljšanu učinkovitost dok se snaga na stražnje kotače prenosi putem ZF 8-stupanjskog automatskog mjenjača ZF-om. Vozač pritom može birati između pet načina vožnje – Comfort, GT, Sport, Corsa i ESC-Off.

U početnom modelu GranTurismo Modeni "Nettuno" postiže 496 KS i 600 Nm te do 100 km/h iz stajanja stiže za 3,9 sekundi, a najveća brzina iznosi 302 km/h.

GranTurismo Trofeo usmjeren na performanse ima snažniju verziju V6 stroja od 557 KS i 650 Nm, te do 100 km/h sprinta za 3,2 sekunde i ne staje do 320 km/h.

Potpuno električni GranTurismo Folgore, premda najteži (2260 kg) je ujedno i najsnažniji model Maseratija uopće s kombiniranom snagom od 761 KS i golemih 1350 Nm.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Kod tog modela 800-voltna arhitektura sastoji se od tri elektromotora s trajnim magnetom koji proizvode po 408 KS dok je baterija u T obliku ima kapacitet od 92,5 kWh, što je tehnologije iz Formule E.

Folgore ima savršen omjer težina (50:50) zahvaljujući smještaju baterije (kod Modene i Trofea razmještaj masa sprijeda/straga iznosi 52:48 zbog mase V6 sprijeda).

Snaga se pritom prenosi na sva četiri kotača uz pomoć vektoriranja okretnog momenta. Folgore također dobiva dodatni način vožnje pod nazivom Max Range kad performanse ne dolaze u prvi plan već doseg. A one su impresivne: do 100 km/h Folgore sprinta za 2,7 sekundi, do 200 km/h za 8,8 sekundi dok najveća brzina iznosi 320 km/h.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Maserati još nije objavio fotografije interijera, međutim, opisali su tehnološke značajke kabine, navodeći pritom da može primiti četiri odrasle osobe zahvaljujući pametnom razmještaju u kabini i dizajnu krova.

Navode da dolazi s potpuno digitalnim kokpitom koji se sastoji od 12,2-inčnog klastera digitalnih instrumenata koji se može konfigurirati, head-up zaslona, 12,3-inčnog središnjeg infotainment zaslona osjetljivog na dodir i još jednog 8,8-inčnog zaslona osjetljivog na dodir ispred suvozača.

image

Maserati GranTurismo

Maserati

Maserati nije otkrio cijene, no poznato je da prve isporuke diljem svijeta kreću u prvom tromjesečje 2023. godine za sve pogonske varijante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 14:25