VIDEO

Corvettom uspio postaviti svjetski rekord u vožnji u ‘rikverc‘: ‘Vozio sam 85.30 km/h!‘

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda službeno je priznala da Scot Burner drži svjetski rekord u najbržoj vožnji unatrag jednu milju

Vožnja unatrag

 YouTube Screenshot

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda službeno je priznala da Scot Burner drži svjetski rekord u najbržoj vožnji unatrag jednu milju (1,6 km). Burner je postigao rekord 15. lipnja 2022. u Bowling Greenu u Kentuckyju, što je trkaća staza Nacionalnog muzeja Corvette, a to je učinio u C7 Corvetti.

Odabir staze bio je važan jer je, kako bi zaradio svjetski rekord, Burner morao dati svoje vozilo na pregled neovisnoj trećoj strani, a trebao mu je i relativno ravan komad ceste kako bi se osigurala poštenost rekorda. Daniel Decker, NCM-ov tehničar za održavanje i očuvanje vozila, ispunio je prvu ulogu. Dennis Smith iz DDS Engineeringa je u međuvremenu bio odgovoran za to da staza doista bude ravna.

Burner je također morao ograničiti vlastite vještine kako bi zaradio rekord. Budući da je prethodno vozio samo do četvrt milje unatrag, morao je držati ruke mirne jednu milju. Ono što je rekord učinilo još težim je to što je morao započeti svoju vožnju obilaskom zavoja.

Burner je svoje pothvate u vožnji unatrag počeo objavljivati 2020. godine kada je počeo snimati za YouTube. Počeo je sa svojim Nissanom 370Z iz 2016. godine, u kojem je uspio voziti 72 km/h, a zatim je brzo prošao na drugi niz automobila. Corvette koju je koristio za obaranje rekorda bila je manualac jer automatski ima ograničenje brzine za vožnju unatrag, dok je ručni model jednostavno ograničen brojem okretaja automobila.

Tijekom tri testa, Corvette je uspjela postaviti najbolje vrijeme od 75,18 sekundi. To iznosi prosječnu brzinu od 72 km/h, ali on je postigao najveću brzinu od 85 km/h. Što je najimpresivnije od svega, oborio je prethodni svjetski rekord od 97,02 sekunde za više od 20 sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:01