nadzor iz zraka

‘Božje oko‘: Novi policijski dron s fantastičnom kamerom sve snima, kazne stižu na adresu

Policija je podijelila na društvenim mrežama kratki video u kojem bilježi dva prekršaja u samo 40 sekundi

Policija Granade

 X screenshot

U zemljama Europske unije puno se radi na prevenciji i sigurnosti u prometu i dakako, kažnjavanju vozača koji se ne drže pravila. Tako primjerice i vozače na španjolskim cestama sve više nadziru najrazličitiji sustavi koji detektiraju prekršitelje na temelju čega se izdaju prekršajni nalozi i izriču novčane kazne.

Radari i kamere već su uobičajeni elementi u borbi s prekršiteljima, a sada se u operativnoj ulozi našao novi sustav. Riječ je o dronu "Falcon unit" kojim upravlja lokalna policija grada Granade. Opremljen je kamerama visoke razlučivosti koje mogu snimiti prekršaje iz zraka s vrlo velike udaljenosti.

I premda nije riječ o dronu s radarskom tehnologijom koji nije sposoban detektirati prebrzu vožnju, služi za brojne druge svrhe. Zahvaljujući kvaliteti njegove kamere omogućuje snimanje drugih kažnjivih stvari, poput korištenja autobusne trake, ili korištenja mobilnog telefona tijekom vožnje. Kazne stižu na kućnu adresu vlasnika vozila.

Policija Granade podijelila je na društvenim mrežama kratki video u kojem bilježi dva prekršaja u samo 40 sekundi i, kao što se može vidjeti, visoka kvaliteta slike ne ostavlja mjesta sumnji u registarske oznake vozila, pa će žalba na kaznu biti "borba s vjetrenjačama."

Generalno, dronovi su se pokazali sjajnim alatom za praćenje prometa i sve su češći, a prednost je i to što su bitno jeftiniji od nadgledanja prometa helikopterom. Osim toga, njihova upravljivost s daljine i kompaktne dimenzije olakšavaju upotrebu i u urbanim područjima. U svakom slučaju, riječ je o novoj, jednostavnoj, jeftinoj i učinkovitoj tehnologiji za nadzor prometa i kažnjavanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:18