Praznik za oči i uši

Automobilski Woodstock: Bili smo na spektakularnom Festivalu brzine u Goodwoodu

Četverodnevni festival prerastao je u najveće okupljanje trkaćih automobila i motocikala na svijetu, a nije nedostižno ni nama Hrvatima

Goodwood Festival of Speed

 MG

Blijedožuti Jaguar E-Type, crni Lotus Esprit i žuti Elise, srebrna TVR Cerbera, tamnosivi Jensen Interceptor, tamnozeleni Triumph 1300, crveni Noble M600, ljubičasti Caterham Seven 160, Austin-Healey Sprite... Čitava povijest danas većinom propale britanske autoindustrije dočekala nas je već na parkiralištu rezerviranom za članove Goodwood Road Racing Company pred ulazom na Festival brzine. Hmm, što li se tek krije iza vrata imanja lorda Marcha, odnosno vojvode od Richmonda, u Goodwoodu?

image

Goodwood Festival of Speed

Godfrey Pitt/Actionplus/Profimedia

Vrijeme je idealno za festival, čas sunčano, čas oblačno, uz temperaturu zraka od ugodnih 16 do 20 stupnjeva Celzijevih (Hrvatska se u to vrijeme pržila na više od 35 °C). Stigli smo automobilom, bez previše čekanja u kolonama, premda festival godišnje posjeti oko 150.000 ljudi. Osnovna ulaznica za sva četiri dana stoji 63 funte (Admission Only), ali ako želite vidjeti zbivanja na metar visokim balama sijena ograđenoj brdskoj stazi svakako uzmite ulaznicu s pristupom tribinama (Admission & Grandstand Package) za 122 funte.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Kraj sjevernog ulaza smješteni su šatori s dvjestotinjak trkaćih automobila i motocikala koji su pisali, a pojedini još uvijek pišu povijest motorsporta – od Formule 1 i 24 sata Le Mansa, preko Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) i brdske utrke Pikes Peak, do drifta, Svjetskog prvenstva u motociklizmu (MotoGP) i Isle of Man TT. Ni automobili ni motocikli nisu ograđeni, pa ih nesmetano možete razgledati, a mehaničari će vam rado otkriti najzanimljivije detalje ili vas fotografirati.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Prije svakog izlaska na stazu bolidi se pale, a srest ćete i vozače, poput Fernanda Alonsa, Davida Coultharda, Juan-Pabla Montoye, Micka Doohana, Jackija Stewarta ili Giacoma Agostinija. Rado će se s vama fotografirati ili vam dati autogram. Kao da ste u paddocku na utrci Formule 1 u Monte Carlu.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Put nas dalje vodi prema glavnom ulazu u dvorac Goodwood House, pred kojim je postavljena skulptura u čast 100. godišnjice britanske tvrtke MG i na čijem se balkonu svakodnevno pojavljuju specijalni gosti – ove godine Michael Dunlop, rekorder u broju pobjeda na najopasnijoj utrci na svijetu Isle of Man TT, legendarni američki NASCAR vozač Richard Petty, kao i čitava momčad Red Bull Racinga, od Maxa Verstappena i Sergija Pereza do Adriana Neweya i Christiana Hornera.

image

Goodwood Festival of Speed

PA

Na obližnjoj livadi održava se Concours d’Elegance, odnosno izbor za najljepši automobil, a posebno se ističu briljantno restaurirani primjerci francuskog Bugattija iz tridesetih godina – Type 57C Atalante i 57 Compresseur. Ne nedostaje ni mlađih automobila, poput Lamborghini Espade ili Bertonove skoro zaboravljene studije BMW Garmisch. Žiri u čijim su redovima i slavni Adrian van Hooydonk, Marek Reichman i Flavio Manzoni na kraju je naljepšim proglasio Bugatti Type 57S Corsica iz 1937.

image

Goodwood Festival of Speed

PA

Već smo ogladnili, pa se zaustavljamo na jednoj od stotinjak kućica sa specijalitetima iz cijelog svijeta – od burgera i trgane svinjetine s lokalne organske farme do specijaliteta iz Grčke, Indije ili Tajlanda. Jela su vrhunski pripremljena, a cijene nisu pretjerane i kreću se od 8 do 15 funti, plus još 2 do 3 funte za piće, ukupno oko 20 eura. Jede se na klupicama, ali još slađe na besprijekorno uređenim travnjacima. Pravi engleski piknik.

image

Goodwood Festival of Speed

PA

Popodne smo rezervirali za posjet najzanimljivijem dijelu festivala s prvim trkaćim automobilima u povijesti, poput MG C-Typea iz 1931. ili Delagea 15 S 8 iz 1927. Ili, pak, parnim strojem pokretani Salvesen Steam Wagonette iz 1893. Svi ti automobili izlaze na stazu dvaput dnevno, a prije toga ih u boksovima pale i zagrijavaju.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Praznik, prije svega za uši, pogotovo kad zagrmi 28,4-litreni čeverocilindraš u Fiatu S76 iz 1911. poznatijem pod nadimkom Zvijer iz Torina. U dijelu imanja koji izgleda kao šumarak, skrivena je izložba Red Bull Racinga sa svim bolidima momčadi iz Milton Keynesa u Formuli 1. I, dakako, prigodnom trgovinom s majicama, kapama, ruksacima, privjescima...

image

Goodwood Festival of Speed

MG

Iscrpljeni, ali oduševljeni viđenim odlazimo u hotel i vraćamo se sutradan ujutro. Preko jednog od dva mosta prelazimo s druge strane staze, na kojem su smješteni paviljoni brojnih proizvođača, koji su se nakon otkazivanja Ženeve, Frankfurta i Pariza okrenuli izlaganju na Goodwoodu, pa su svjetske premijere na festivalu proslavili Honda Prelude, Polestar 4, Alpine A290, BMW M5 i M4 CS, kao i studije Mini John Cooper Works, Polestar BST, ali i noviteti sve brojnijih, mahom kineskih proizvođača na Starom kontinentu (Hongqi, BYD, Omoda, Jaeco, Genesis).

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

U čast 1. svibnja 1924. u Oxfordu osnovanog Morris Garages Ltd. na središnjem dijelu festivala ispred dvorca izložena je skulptura koja prikazuje spoj istoka i zapada, tradicije u vidu kultnog roadstera MGB iz 1962. i inovacije u liku novog električnog roadstera Cyberster.

image

Goodwood Festival of Speed

MG

A na brdskoj su utrci nastupila i dva ključna trkaća automobila - Magnette K3 s kojim je Tazio Nuvolari još 1933. pobijedio na utrci TT Ards i C-Type iz 1929. u vlasništvu Freddija Marcha, čovjeka koji je doveo motorsport u Goodwood. Na zasebnom štandu svjetske su premijere, pak, slavili novi HS, studija coupea Cyber GTS i spektakularni EXE181, hommage legendarnom EXE181, koji je 1957. postavio svjetski brzinski rekord u Bonnevilleu.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Sljedećih sat vremena provodimo na jednoj od ukupno trinaest tribina i uživamo u brdskoj utrci asfaltiranom stazom dugom 1860 metara, a popodne smo ostavili za posjet dijelu rezerviranom za superaute. I odmah na ulazu čujemo hrvatski, jer su prva tri mjesta pod šatorima zauzela dva Bugattija – Mistral i Bolide - i jedna Rimac Nevera, kraj koje nas dočekuje Miroslav Zrnčević, vlasnik najbržeg vremena u klasi serijskih automobila na prošlogodišnjem Goodwoodu (49,32 sekunde).

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Među četrdesetak izloženih superautomobila još su poslastice poput Gordon Murraya T.50s Nikki Lauda XP2, Czingera C21 i rijetka Hispano Suiza, ali i jedan razvojni prototip Gordon Murraya T.33. I, dakako, apsolutni rekorder Hill Climba – dvama ventilatorima za isisavanje zraka ispod automobila opremljeni električni jednosjed McMurtry Speirling, koji je stazu lani prešao sa svega 39,08 sekundi. Kad krene stazom, čuje se samo tiho zujanje, ali podigne prašinu kao da je imanje upravo poharao uragan.

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

Sve u svemu, dva dana (i devet stranica) nisu ni približno dovoljno da se opiše cijeli festival, pa ćemo samo nabrojati manje bitne atrakcije – nastup akrobatske skupine britanskog ratnog zrakoplovstva Red Arrows, vatromet, javna dražba aukcijske kuće Bonhams, specijalna staza za reli automobile (Forest Rally Stage), paviljon s električnim automobilima (Electric Avenue) i pogled u budućnost automobilizma (Future Lab).

image

Goodwood Festival of Speed

Hrvoje Tomić

I šećer za kraj: zahvaljujući niskobudžetnim avioprijevoznicima, festival nije daleko ni posjetiteljima iz Hrvatske. Za stotinjak eura možete iz Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Zadra, Splita i Dubrovnika doletjeti do londonskih zračnih luka Stansted ili Gatwick, a zatim se vlakom, autobusom, kombijem ili rent-a-carom zaputiti do sat-dva udaljenog Goodwooda. Smještaj je najlakše pronaći u obližnjem Portsmouthu.

Sadržaj nastao u suradnji s MG Motor Croatia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 22:02