SAVJETNIK AUTO KLUBA

Znate li koje je najbolje vrijeme za pranje vašeg automobila? Evo na što obratiti pažnju...

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje, ali to ne znači da auto ne biste trebali prati u hladnijim mjesecima

Pranje automobila

 Profimedia

Briga o vašem automobilu bitan je aspekt održavanja njegove estetike, performansi i dugovječnosti.

Uz održavanje vaših guma u formi, promjenu ulja i provjeru tekućina, provjeru filtera zraka i redovito održavanje, redovito pranje automobila čuva i vrijednost vašeg vozila.

Stoga je bitno znati i koje je najbolje vrijeme za pranje vašeg limenog ljubimca.

image

Pranje automobila

Auto HowStuffWorks

Podrazumijeva se da hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mjesecima.

Iako snijeg i kiša mogu održavanje eksterijera učiniti nemogućim, važno je spriječiti da prljavština i vlaga korodira podvozje automobila.

Uvjerite se da je temperatura iznad nule, jer smrznuta voda na vanjskoj strani vašeg automobila može dovesti do smrznutih vrata, brava i još mnogo toga.

S druge strane, ni vruće vrijeme koje je pred nama nije najbolje vrijeme za pranje automobila. U vrućem ljetnom danu, pranje automobila vodom pod izravnim sunčevim svjetlom može uništiti završni sloj na karoseriji.

Voda na vrućem metalu samo će ispariti, dok će se sapun jednostavno nakupiti i spojiti s prljavštinom. U međuvremenu, preostala vlaga samo privlači sunčevu toplinu.

image

Pranje automobila

Alpha Power Cleaning

Dakle, koje je idealno vrijeme za pranje automobila? Unatoč vašoj želji da operete svoj automobil na vrelom suncu, kako biste se i sami mogli rashladiti, trebali biste ga prati po oblačnom jutru.

Vaša druga opcija, ako je sunce već vani, je pranje automobila u sjeni, daleko od izravnog sunčevog svjetla, po mogućnosti u kasnim poslijepodnevnim satima.

U svakom slučaju, nakon duge zime i dolaska toplih dana kod pranja se dobro držati sljedećih savjeta:

Na automobil prvo nanesite kemijsko sredstvo, koje će zahvatiti prljavštinu koje se za zimskih dana nakupila, uključujući i podnicu automobila.

Potom to isperite toplom vodom sa sapunicom koja će očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine.

Tada karoseriju prođite kompletno spužvom kako biste bili sigurni da na automobilu neće ostati nimalo prljavštine.

Potom slijedi ispiranje i to hladnom vodom te obratite pozornost da ste vrlo dobro isprali baš sve s automobila. I podvozje te podnica traže njegu pa ih nemojte zaboraviti dobro isprati.

Na koncu, posebnom krpom koja upija pobrišite svu vodu s automobila. To je osnova, a tada možete razmišljati i o nanošenju voska koji sprječava brzi povratak prljavštine na lak i specijalnih sredstava za plastične i gumenen dijelove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:28