SERVIS

Zamagljivanje stakala? Smrad u kabini? Ovo je pet najčešćih problema s klima uređajem u autima

Nekorištenje klime dovodi do množenja bakterija na isparivaču i puhalu klimatizacijskog sustava.
Redovita briga o klimatizacijskog sustavu uklonit će sve probleme
 Profimedia

Visoke temperature u ljetnim dana čine prvu minutu nakon ulaska u kabinu gotovo nepodnošljivom, a u nekim automobilima zrak ostaje gust sve dok ne otvorite prozore. Razlog tomu je neodržavanje sustava za klimatizaciju u hladnijim mjesecima. Naime, želite li da klima funkcionira po ljeti, povremeno ga uključite i ostatak godine.

image
Klimatizacijski sustav u automobilu
Profimedia

Nekorištenje klime dovodi do množenja bakterija na isparivaču i puhalu klimatizacijskog sustava. Posljedica je neugodan miris, a vlaga u unutrašnjosti stvara loš zrak. Ovo je pet najučestalijih grešaka, a svaka od njih je rezultat zanemarenog održavanja sustava klimatizacije.

5. Filtar zraka kabine

image
Stari i novi filtar za zrak kabine
Profimedia

Filtar zraka kabine potrebno je redovito mijenjati, jer u suprotnom dolazi do naseljavanja bakterija što uzrokuje loš miris, a može se nakupiti i vlaga. Promjena filtara neophodna je za osobe s alergijskim tegobama jer sprječavaju ulazak peludi u kabinu, a potrebno bi ga bilo mijenjati jednom godišnje. Zamjenu čak možete obaviti sami bez problema. Također, filtar s aktivnim ugljenom sprječava ulazak štetnih dušikovih oksida, a košta malo više od običnog filtra. Mijenjate ga na vrijeme.

4. Vlaga u kabini

image
Zamgaljena stakla
Profimedia

Težak zrak u kabini znači jednu stvar – vlaga u klimatizacijskom sustavu. U unutrašnjosti se nakuplja mnogo vlage, posebice u hladnijem dijelu godine, a problem je naglašen još više lošim održavanjem automobila. Znakovi su zamagljena stakla, a rješenje su posebni auto odvlaživači zraka. Klima uređaj također izvlači vlagu iz automobila.

3. Dezinfekcija sustava

image
Pjena za dezinfekciju klimatizacijskog sustava
YouTube Screenshot

Nakon što osjetite neugodan miris nakon uključivanja klima uređaja, vrijeme je za dezinfekciju sustava. Kao što smo naveli, neugodan miris pokazatelj je da se mnogo bakterija nastanilo u ventilatoru ili izravno na isparivaču. Proces dezinfekcije možete lako napraviti sami, koristeći posebne sprejeve. Nakon što upalite klima uređaj, potrebno je aktivirati sprej i napustiti vozilo, a postoje i posebne pjene koje se ušpricavaju direktno na isparivač.

2. Opcija 'cirkulirajući zrak'

image
Opcija 'cirkuliranje zraka'
YouTube Screenshot

Ventilator ne bi smio biti trajno zatvoren, jer u tom slučaju svježi zrak neće moći doprijeti do unutrašnjosti. Dovod svježeg zraka od presudne je važnosti za zdrav sustav klimatizacije, te bi zbog ovog puhač uvijek trebao biti uključen, barem na najnižoj razini. Uz to, klima uređaj treba redovito koristiti, a 'sezonsko' korištenje klime može ošteti i sam klima uređaj.

1. Redovita briga

image
Servisiranje klimatizacijskog sustava
Profimedia

Klimatizacijski sustav s vremenom gubi rashladno sredstvo do 15 posto, što ultimativno dovodi do gubitka rashladne snage i na kraju uopće ne hladi. U prosjeku, klimatizacijski sustav trebali biste odvesti stručnjaku barem svake tri godine kako bi provjerio propušta li sustav gdje i napunio ga rashladnom tekućinom. Gubitak rashladne tekućine neće samo trošiti cjelokupni sustav, već će imati negativan utjecaj na okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:37