do čepa?

Može vas koštati: Ovo je štetna navika koju mnogi čine na postajama prilikom točenja goriva

Mnogi od nas čine vlastitom automobilu više štete nego koristi, i povećavaju si troškove, evo o čemu je riječ

Točenje goriva, ilustracija

 CROPIX

Svi koji vozimo automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, povremeno se, naravno, moramo zaustaviti na benzinskoj postaji kako bismo dotočili gorivo. Pri tome slijedimo niz sigurnosnih koraka s kojima smo svi dobro upoznati.

Prilikom dolijevanja gasimo motor, nikako cijelu radnju ne odrađujemo sa zapaljenom cigaretom te je uputno ne koristiti mobilni uređaj tijekom cijelog postupka, logične su i poznate stvari, a za kršenje tih uputa možemo biti i novčano kažnjeni.

No postoji jedna navika koju je tijekom naše vozačke karijere sigurno gotovo svatko od nas barem jednom učinio. U želji da natočimo što više goriva, nakon što sigurnosni ventil zaustavi punjenje, ako smo odlučili puniti ‘do čepa‘, česta je radnja da pokušamo doliti još malo goriva naknadnim dolijevanjem.

image

Točenje goriva, ilustracija

AFP

Međutim, sustav koji prekida mlaz goriva neće dozvoliti da se nakon iskakanja dolije još tekućine u spremnik.

Što će reći da se ona manja količina goriva koju pokušavamo uliti zapravo detektira kao višak i odbacuje kroz odvodnu cijev. Vozač dakle na kraju plati gorivo koje nije ulio u spremnik. Osim financijskih izdataka, ova navika može ozbiljno naštetiti vašem automobilu.

Gorivo koje nije završilo u spremniku može prskati i preliti se po karoseriji oštećujući boju. S druge strane, prilikom punjenja spremnika ispuštaju se plinovi koji bi daljnjim naprezanjem crijeva mogli oštetiti filtar s aktivnim ugljenom koji imaju moderni automobili.

image

Točenje goriva, ilustracija

Profimedia

Ovaj filtar služi za odvod para koje se nakupljaju tijekom točenja goriva, pa bi se u slučaju kvara povećale emisije vozila i rad bi mogao postati nepravilan. Tako da dva puta razmislite kada ćete sljedeći put posjetiti benzinsku postaju i ipak prekinite s dolijevanjem jednom kada je sustav automatski prekinuo punjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 00:53