SERVIS

Kune su vam pregrizle kablove oko motora? Postoji ultrazvučni uređaj za tjeranje glodavaca

Kune se obožavaju uvući u prostor motora i rade štetu koja samo u Njemačkoj godišnje premašuje 70 milijuna eura
Kune i glodavci
 Marin Tomaš

Što je to slatko, dlakavo, veličine mačke, slično vjeverici, a može uzrokovati uništenje motora vašeg automobila? Kuna! Ta naizgled simpatična životinjica kojom smo iz tradicionalnih, heraldičkih razloga označili svoju nacionalnu valutu, zapravo je prava mala divlja zvijer koja zna biti itekako opasna, agresivna, svirepa i krvožedna.

Na nogama ima kandže, a u zubalu dugačke, oštre očnjake, a iako je dugačka oko pola metra izuzetno je brza, hitra i spretna pa se može zavući gdje god joj prođe glava. Ponestane li joj hrane u šumi, postaje drskija i bez zadrške zalazi do ljudskih nastambi. Skrovište joj pružaju osamljeni sjenici, staje, vrtne kućice, a ponajviše voli automobile jer je tamo je dobro zaštićeno, ugodno i toplo od motora.

image
Kune i glodavci
Marin Tomaš

Problem je što su kune izrazito teritorijalne, naročito sad pred ljeto kad se pare, i preko analnih žlijezda ispuštaju snažan miris kojim označuju svoj teritorij. A ako kuna zapiša vaš automobil uvijek će se vraćati na “svoje”. Smještena u motornom prostoru svojim će oštrim zubima bez problema izgristi i pregristi bilo kakvu izolaciju u prostoru motora, žice, kablove, crijeva te još lakše oštetiti skupu elektroniku.

Šteta može biti katastrofalna kao kod jednog zagrebačkog automobila kome je pregrizla crijevo rashladnog sustava zbog čega je motor umalo zakuhao dok je u drugom slučaju pregrizla žice senzora lambda sonde i motor je ostao bez snage.

image
Kune i glodavci
Marin Tomaš

Da li zbog toga da si naprave više mjesta, iz gastronomskih razloga ili čiste radoznalosti, ali kune obožavaju izgristi zvučnu izolaciju motora, kablove svjećica što može uzrokovati zatajenje paljenja i time uništenje katalizatora ili glave motora, manžete homokinetičkih zglobova koji se onda ubrzo raspadnu i sl. Kod hibridnih i električnih automobila nagrizajući visokonaponsku instalaciju mogu izazvati požar i kompletno uništenje automobila.

Ne čudi stoga što su u Njemačkoj kune četvrti po redu razlog traženja odšteta od osiguravajućih kuća za štete koje nisu nastale u sudaru, čiji troškovi premašuju 70 milijuna eura i taj iznos konstanto raste. I kod nas je povećan broj šteta koje su uzrokovale kune naročito prošle godine zbog značajnog pada ljudske aktivnosti uslijed lockdowna. Kako onda doskočiti kunama kada je njihov lov, ubijanje pa čak i postavljanje zamki za kune nezakonito?

image
Kune i glodavci
Marin Tomaš

Ispod auta može se ugraditi žičana mreža što je nepraktično rješenje kada automobil treba na servis, a postoje i kemijski repelenti koji odbijaju kune mirisom no oni nakon nekog vremena ishlape. Najbolje rješenje svakako je ultrazvučni tjerač kuna i ostalih glodavaca jer je jednostavan, neinvazivan i jeftin – osnovni model njemačkog Kema stoji 275 kuna. Jednostavan je i za ugradnju pa ga i mogu ugraditi i sami vlasnici no ključno je prije ugradnje dobro oprati motorni prostor i ukloniti feromone koji su kune ostavile, upozorava Spomenko Dukić iz Elektromedije. Bez toga koraka, vlasnik si može uzrokovati još veću štetu!

Naime, kako ne bi bespotrebno trošili struju, uređaji ispuštaju za životinje neugodan ultrazvučni signal otprilike svakih pola minute. Ako dobro ne isperete miris kune iz automobila, ona će se vratiti u vaš automobil. A kada se uređaj aktivira s kunom u motornom prostoru, ona to doživljava kao napad i tek tada postaje divlja i opasna jer ne može procijeniti od kuda opasnost dolazi ili tko je ugrožava pa reagira grizući sve na što naiđe oko sebe čineći katastrofalnu štetu u motornom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:25