dobro je znati

Imate ‘ECO‘ način rada u svom automobilu, ali nemate pojma što je to? Evo kako radi i koliko je koristan

Ekološki način rada je u osnovi funkcija dizajnirana za optimizaciju rada vozila kako bi se uštedjelo gorivo i smanjile emisije

Eco tipka u automobilu, ilustracija

 Daniel Krason/Alamy/Alamy/Profimedia

U današnjem automobilskom svijetu vozila su opremljena s mnogo tehnoloških značajki. Među uobičajenim detaljima na novim autima kao što su brisači sa senzorom za kišu i automatsko kočenje u nuždi, postoji manje poznata, ali važna značajka: ekološki način rada. O čemu se točno radi i može li vam on pomoći pri smanjenju potrošnje?

image

Eco tipka, ilustracija

Renault Media

Ekološki način rada je u osnovi funkcija dizajnirana za optimizaciju rada vozila kako bi se uštedjelo gorivo i smanjile emisije . Prilagođava nekoliko aspekata performansi vozila, kao što je odziv na gas i vrijeme mijenjanja brzina na autima s automatskim mjenjačima. Ublažavanjem ovih elemenata, ekološki način rada pomaže vašem vozilu da postigne manju potrošnju goriva i niže emisije.

image

Eco tipka u automobilu, ilustracija

Hazrat Bilal/Alamy/Alamy/Profimedia

U praksi bi aktivacija Eco načina rada trebala značiti osjetno smanjenje radne brzine motora, odnosno njegove vrtnje, a time i potrošnje goriva. Motor slabije reagira na papučicu gasa, a brzine se mijenjaju ranije što rezultira i umjerenijim ubrzanjima koja štede gorivo.

Međutim, važno je napomenuti da sam ekološki način rada ne može promijeniti vaše vozačke navike. Ako ustrajete u agresivnoj vožnji, poput naglog ubrzavanja i naglog kočenja, prednosti ekološkog načina rada vjerojatno će biti minimalne ili nikakve. Naime, samo ćete više stiskati papučicu gasa i time motor opterećivati jednako kao i da nemate uključen Eco način vožnje. S druge strane, usvajanje uglađenijih i promišljenijih tehnika vožnje može značajno povećati učinkovitost ekološkog načina rada.

image

Vožnja auta, ilustracija

Lev Dolgachov/Alamy/Alamy/Profimedia

Osim toga, čak i suptilni utjecaji poput odabira glazbe mogu utjecati na vaš stil vožnje, a time i na potrošnju goriva. Slušanje glazbe ubrzanog tempa može podsvjesno potaknuti agresivniju vožnju, dok smirenije melodije mogu dovesti do opuštenije i štedljivije vožnje.

Ne morate se bojati da ćete zbog uključenog ekološkog načina vožnje ostati bez potrebne snage motora u kritičnim situacijama, recimo prilikom pretjecanja. Stiskanje gasa do daske u svim vozilima će privremeno isključiti eko način vožnje i puna snaga će biti na raspolaganju. Ovo vrijedi za sve benzinske, dizelske, hibridne i električne automobile.

image

Eco tipka u automobilu, ilustracija

Wodthikorn Phutthasatchathum/Alamy/Alamy/Profimedia

Dakle, ekološki će maksimalno koristan i efikasan samo ako mu prilagodite svoj stil vožnje. Ova kombinacija može dovesti do značajnog povećanja uštede goriva, što će pomoći i vašem novčaniku i okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 00:37