JESTE LI ZNALI?

Dragulj tehnologije: Evo kako je mjenjač novog Koenigsegga CC850 ručni, a ujedno i automatski

Automobil ima automatski ali i ručni mjenjač s papučicom spojke i mnogo komplicirane tehnologije. Ima devet, ali i šest brzina

Koenigsegg CC850

 Koenigsegg

Koenigsegg je zaista fenomen u svijetu automobila. Mala švedska manufaktura čija se godišnja proizvodnja mjeri desecima automobila oduševljava ogromnom snagom, performansama, nevjerojatnim maksimalnim brzinama, ali i neobičnim i inovativnim tehnologijama koje ugrađuju u svoje automobile.

I pritom ostaju vjerni moćnim i nevjerojatno snažnim benzinskim motorima, dok su im hibridne tehnologije i električni motori samo (rijetka) nadopuna pogonima.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

Tako su prije šest godina oduševili svijet sa svojim modelom Regera (razvijen u suradnji s Rimcem) koji je imao samo jednu brzinu i unatoč tome postiže fantastične performanse s ubrzanjem do 100 km/h za 2,8 sekundi i do 300 km/h za nevjerojatnih 10,9 sekundi. Maksimalna brzina tog auta je elektronički ograničena na 404 km/h.

Regera se prestala proizvoditi ove godine, no Koenigsegg je odmah na tržište izbacio još jedan automobil koji nas je svojom tehnologijom oborio s nogu. Ovoga puta nema jednu brzinu već fascinantan i nevjerojatno sofisticiran mjenjač.

Novi CC850 koji je predstavljen ovih dana ima V8 motor obujma pet litara s 1385 KS, što i nije neka snaga za ovog proizvođača. Isti motor u modelu Jesko razvija čak 1600 KS.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

Kod ovoga automobila u prvom je planu bila mala masa (1385 kg) jer su htjeli postići odnos snage i mase od nevjerojatnih jedan naprema jedan. Razlog za smanjenu snagu je i sam mjenjač koji je ručni, ali opet baš i nije.

Riječ je o automatskom mjenjaču s devet brzina koji se ponaša kao ručni. Automobil tako ima papučicu spojke i mnogo komplicirane tehnologije koju ćemo ovdje pokušati što jednostavnije objasniti.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

Iako ima devet brzina ovaj mjenjač ima samo šest setova zupčanika, no oni su međusobno povezani (ili odvojeni) s čak sedam spojki. Setove je tako moguće kombinirati na devet različitih načina što rezultira s devet različitih stupnjeva prijenosa.

Da bi sve bilo kompliciranije: iako auto ima devet brzina, ručica mjenjača ima samo šest stupnjeva prijenosa koje je moguće birati, a ipak je dostupno svih devet brzina. Kako je to moguće? To je postignuto softverskim upravljanjem mjenjačem i izborom tri načina rada mjenjača: Comfort, Normal i Track.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

U načinu rada Track mjenjač kreće od treće brzine koja u ovom slučaju postaje prva dok ostale imaju kratke prijenose radi postizanja što boljih ubrzanja na trkaćoj stazi.

Za usporedbu, u načinu rada Normal, prva brzina kreće od druge (jer je prva prekratka), a druga je zapravo četvrta da bi se produljili prijenosni omjeri i omogućila komforna vožnja. Zvuči jako komplicirano, no zapravo je vrlo praktično i učinkovito, a oni koji su imali privilegiju voziti auto tvrde da je mjenjač nevjerojatno dobar i učinkovit.

Koenigseggov mjenjač je prvi ručni mjenjač s varijabilnim prijenosnim omjerima. To je omogućeno time što nema mehaničke veze između ručice mjenjača i samog mjenjača već se naredbe prenose elektronski. Papučica spojke je s mjenjačem povezana hidraulički, a automobil automatski bira koja će se spojka u kojem trenutku aktivirati ili deaktivirati, ovisno o odabranoj brzini i načinu rada.

image

Koenigsegg CC850, mjenjač

Koenigsegg

Koenigsegg je ovime postigao da se njihov automobil u ručnom načinu rada ponaša kao tipični auto s ručnim mjenjačem što je bila želja mnogih kupaca hiperautomobila koji su se do sada morali zadovoljiti samo s automatskim mjenjačima.

Osjećaj mijenjanja brzina je kao na klasičnom “manualcu”, a i papučica spojke se ponaša identično. Automobil je čak moguće upaliti na guranje (nije baš preporučivo) a zaboravite li stisnuti spojku prilikom zaustavljanja on će se ugasiti. Kao auto s klasičnim ručnim mjenjačem.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

S druge strane, ako se poželite voziti komfornije i iskoristiti svih devet prijenosnih omjera mjenjač je moguće prebaciti u Drive poziciju i tada će se on ponašati kao klasični automatik i preuzeti sve zadatke izmjena brzina na sebe. Papučica spojke tada će se deaktivirati.

image

Koenigsegg CC850

Koenigsegg

Novi CC850 još je jedan jedinstveni Koenigsegg i proizvođač je nevjerojatno brzo i lako našao 50 kupaca za svoj automobil. Isprva su ih namjeravali proizvesti samo toliko, no navala je bila velika pa su samo nekoliko dana nakon premijere sve rasprodali i najavili da će proizvesti još dodatnih 20 primjeraka. Kako neki od važnih kupaca ne bi ostali razočarani. Cijena je “prava sitnica”, samo 3,7 milijuna eura. Bez poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:26