HRPA PROBLEMA

Njemački sud presudio: Tesla mora vlasniku dati novi Model X zbog loše kvalitete

Vlasnik se požalio na mnoge probleme. Vidjela se temeljna boja, voda je ulazila u auto i zadržavala se na krovu, sjedala su škripala...

Tesla Model X, ilustracija

 Tesla Press

Još prije nekoliko godina društvene mreže su bile pune objava u kojima su se mnogi vlasnici Tesle žalili na lošu kvalitetu izrade njihovih novih automobila. Iako se čini da su do danas ti problemi uglavnom riješeni Teslu sada "napadaju duhovi iz prošlosti" u vidu tužbi koje su podnijeli neki vlasnici automobila u želji da američki proizvođač prizna i kompenzira probleme koje imaju s vozilima. Pionir električnih automobila iz SAD-a sada je doživio težak poraz na sudu. Tvrtka Elona Muska zbog toga će novim automobilom morati zamijeniti dvije i pol godine stari Model X s kojim je njegov njemački vlasnik imao problema od kada ga je kupio, javlja njemački AUto Motor und Sport.

image

Elon Musk

AFP

Heiner Reitmeier primijetio je velike nedostatke na automobilu čim mu je isporučen. Temeljna boja bila je vidljiva kroz lak na okviru vrata, a gornja (krovna) stakla na stražnjim krilnim vratima bila su nepravilno zalijepljena, zbog čega se voda skupljala na krovu. Voda je također prodirala u kabinu zbog prevelikog razmaka između okvira i prednjih vrata. Tesla je pristala popraviti problem s bojom, no to je napravljeno vrlo loše te je dio boje završio na prozorima i dijelovima karoserije koje nije trebalo lakirati ostavljajući primjetne točkice.

image

Tesla Model X, ilustracija

Tesla Press

Vlasnik se požalio na još mnogo problema. U ulaznom dijelu unutrašnjosti je lak automobila bio nepravilan "poput narančine kore", sjedala su škripala, a plastični prigušnici na rubu vrata prtljažnika su bili olabavljeni. Također, vlasnik je tvrdio da do danas prepoznavanje prometnih znakova ne radi pouzdano, odnosno da auto, na primjer, prepoznaje znakove s ograničenjima brzine tamo gdje ih nema. Žalio se i na to da se lijeva krilna vrata prilikom otvaranja zaustavljaju napola.

image

Elon Musk

Getty Images via AFP

Iako vlasnik tvrdi da je automobil, što se tiče voznih performansi, "najbolji kojeg je ikada imao", svi ovi problemi su bili previše i zbog toga je tužio Teslu regionalnom sudu u njemačkom Regensburgu. Nakon opsežnih vještačenja sada je stigla i presuda u kojoj stoji: "Tužitelj je kupio vozilo za 128.470,00 eura i može očekivati ​​da će standard vozila odgovarati ovoj cijeni. To ovdje nikako nije slučaj." Sud je zbog svih problema koje je sa svojim automobilom imao vlasnik naredio Tesli da automobil mora zamijeniti novim. Ostaje pitanje kako će na sve ovo reagirati Tesla i hoće li vlasnik biti zadovoljniji s eventualnom zamjenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:45