KAKVE SANKCIJE?

Na putu za Moskvu zaplijenjena dva Tesla Cybertrucka, a nekoliko ih je već u Rusiji

Dva Cybertrucka zaustavljena su dok su prelazili granični prijelaz Šalčininkai između Litve i Bjelorusije, što je pobudilo sumnju

Zaplijenjena dva Tesla Cybertrucka

 Youtube Screenshot

Vlasti Litve vlasti su dva Tesla Cybertrucka zbog sumnje u potencijalno kršenje međunarodnih sankcija, jer se vjeruje da je krajnje odredište ova dva automobila bila Rusije. Dva Cybertrucka zaustavljena su dok su prelazili granični prijelaz Šalčininkai između Litve i Bjelorusije, što je pobudilo sumnju službenika da se radi o švercu u Rusiju.

Nakon napada na Ukrajinu, Rusiji su uvedene sankcije kojima se zabranjuje izvoz rabljenih automobila u vrijednosti većoj od 50.000 eura iz Europske unije u tu zemlju. Carinici u Litvi vjeruju da otprilike 50 posto vozila u vrijednosti većoj od 50.000 eura izvezenih iz EU-a prolazi kroz zemlje poput Bjelorusije, Kazahstana i Uzbekistana prije nego što završe u Rusiji.

image

Zaplijenjena dva Tesla Cybertrucka

Youtube Screenshot

Vlasti iz podružnice Carinske kriminalističke službe u Vilniusu pokrenule su istragu o ovim Teslama, vjerujući da su njihovim izvozom prekršene međunarodne sankcije. Dva automobila trenutno su pohranjena u litavskoj carinarnici, a dva vozača su puštena nakon što ih je policija ispitala.

Iako se Cybertruck službeno ne prodaje u Europi, nekoliko primjeraka je već stiglo na stari kontinent, očito je da ih već ima i u Rusiji. To je jasno iz nekih videa objavljenih na Youtubeu i objava na drugim društvenim mrežama. Nejasno je kako su točno ovi primjerci stigli u Rusiju, ali očito se radi o ilegalnom uvozu.

Malo je vjerojatno da će Tesla službeno prodavati Cybertruck u Europi zbog propisa o sigurnosti pješaka i velike mase automobila zbog koje ovaj model trenutno ne ulazi u kategoriju B vozačke dozvole. Također su male šanse da se Cybertruck prodaje u Kini, pa čak i na tržištima koja su pogodna za njega kao što je Australija. No Rusi su očito i ovdje, svojom snalažljivošću napravili iznimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:34