PO PRVI PUT

Veliko istraživanje: Zbog visokih cijena goriva pada i zadovoljstvo vlasnika novim automobilima

Ovo je prvi put od 2014. da je zadovoljstvo kupaca u ovom istraživanju palo i tek peti puta da je pad zabilježen u povijesti

Zadovoljstvo novim automobilima, ilustracija

 Profimedia

Istraživanje koje je proveo poznati J.D. Power pokazalo je da visoke cijene goriva utječu i na zadovoljstvo kupaca novih automobila. Zbog rasta cijena goriva, vlasnici su, u odnosu na 2021. godinu manje zadovoljni onime što su kupili. To je prvi put od 2014. da je zadovoljstvo kupaca u ovom istraživanju palo i tek peti puta da je pad zabilježen u 27-godišnjoj povijesti ovog istraživanja.

I istraživanju se, inače, provjerava vozačevo emocionalno uzbuđenje vlasništvom novog automobila. J.D. Power ispituje vlasnike o 37 karakteristika od primjerice osjećaja komfora kad sjednu u sjedala do osjećaja koji se javlja pritiskom papučice gasa.

Ovogodišnje istraživanje je provedeno kada su cijene goriva počele jako rasti. Kako je i potrošnja goriva značajan faktor u istraživanju ukupno prosječno zadovoljstvo vlasnika palo je za 1 bod na ljestvici od 0 do 1000.

Mnogo su zadovoljniji vlasnici luksuznih automobila kojima potrošnja nije takav faktor. Prošle godine je razlika između “normalnih” i luksuznih automobila bila 19 bodova, a ove je čak 31 bod. Također, manje su pogođeni baterijski električni i hibridni automobili.

Ukupno zadovoljstvo automobilima s motorom na unutarnje izgaranje je 846, električnim automobilima 838, plug-in hibridima 835, a hibridnim automobilima 832 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:27