OŠTRIJI ZAKON

U ovoj ćete državi za preglasan ispuh auta dobiti kaznu od 6500 kn! ‘Sada možemo mirno spavati’

Pritužbe na buku koje se odnose na sva vozila porasle su s 12.402 u 2011. na 43.064 u 2019. godini...

Glasan ispušni sustav

 Profimedia

New York je nedavno povisio novčanu kaznu za preglasan auspuh sa 150 dolara (975 kuna) na 1000 dolara (6500 kuna), zahvaljujući novom zakonu koji je potpisan. Zakon nazvan ‘SLEEP Act’ (Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution), sponzorirao je državni senator Andrew Gounardes, a potpisala ga je guvernerka Kathy Hochul.

image

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul

Profimedia

'Danas stanovnici diljem države mogu odahnuti znajući da ih noću neće buditi pretjerano glasni prigušivači i ispušni sustavi. Ovo je pitanje kvalitete života i javne sigurnosti koje muči našu zajednicu bez ikakvog logičnog razloga osim jednostavnog stvaranja buke. Sada kada je Zakon o spavanju potpisan, možemo jednom zauvijek ukloniti ova glasna i zagađujuća vozila s naših ulica', rekao je Gounardes u obraćanju javnosti.

Prema podacima New Yorka, riječ je rastućem problemu. Pritužbe na buku koje se odnose na sva vozila porasle su s 12.402 u 2011. na 43.064 u 2019. godini. Od početka pandemije su se pritužbe udvostručile na 81.000 u 2020. godini. Državni zastupnici ističu kako je prijedlog zakona također i pokušaj suzbijanja ilegalnih uličnih utrka, smatrajući kako je glasan ispuh povezan s njima.

image

Rast pritužbi na glasne ispušne sustave u New Yorku

City of New York

'Vozači koji osjećaju da mogu napadati ljude u svojoj zajednici glasnom bukom trkaćih vozila i ovim glasnim prigušivačima na svojim motociklima i automobilima, čini se da im nije stalo do drugih ljudi', rekla je guvernerka Hochul za Gothamist. 'A sada im dajemo poruku da vam treba biti stalo, inače će doći do financijskih posljedica'.

image

Glasan ispušni sustav

Profimedia

Prema SEMA-inom katalogu, usvajanjem zakona New York je postao američka država s najstrožom kaznom, dok je na drugom mjestu Colorado s 500 dolara (3250 kuna). Treba napomenuti kako prijedlog zakona na meti ima i trgovine koje prodaju ilegalne ispušne sustave te mehaničare koji su uhvaćeni u njihovoj instalaciji na vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:03