Pola stoljeća legende

U idućem broju Auto kluba darujemo vam specijal na 44 stranice povodom 50 godina VW Golfa

U velikom specijalu predstavljamo put od pionirskih početaka i prvih koncepata nasljednika Bube do serijskog modela prve generacije

Vedran Peteh/CROPIX

 CROPIX

Ne, nismo zaboravili na najvažniju obljetnicu u 2024. Dapače... Svjesni smo da je prvi Volkswagen Golf iz tvornice u Wolfsburgu izašao 1974. i ubrzo napravio revoluciju u autoindustriji, stvorivši novu, kompaktnu klasu, koju upravo po njemu danas mnogi nazivaju Golf klasom.

Prvih pola stoljeća legendarnog Volkswagen Golfa proslavit ćemo itekako dostojno, s bogato ilustriranom knjižicom koju ćemo prilagati uz sljedeći broj Auto kluba. Na 44 stranice tu ćemo predstaviti put od pionirskih početaka i prvih koncepata nasljednika Bube, koji su nastajali u pogonima Porschea, Audija i Volkswagena, do serijskog modela koji je potpisao veliki Giorgetto Giugiaro, po mnogima najveći dizajner u povijesti autoindustrije.

image

50 godina VW Golfa

Auto klub

Puno prostora posvetit ćemo i impresivnom tehnološkom razvoju kroz svih osam generacija Golfa, pa i manje poznatim detaljima vezanima uz kompakt iz Wolfsburga, poput onoga da je prvi električni Golf bio ponuđen tržištu još 1993., kao i da je posebna, povišena izvedba Golf Country predstavljana 1990. zapravo bila svojevrsna preteča današnjih SUV modela.

Naravno, dio knjižice o slavnih pedeset godina Golfa koju izdajemo u suradnji s Volkswagenom posvetit ćemo i domaćim zaljubljenicima u kompakt iz Wolfsburga, okupljenima u Volkswagen Clubu Croatia, kao i činjenici da je Golf osim iz Njemačke dugo godina u domaće garaže dolazio s kudikamo bliže adrese, iz pogona u Sarajevu.

image

Vedran Peteh/CROPIX

CROPIX

Nipošto nećemo zaboraviti niti na kultnu oznaku GTI, koja se prvi puta pojavila na Golfu I, da bi zatim ubrzo postala samostalan brend koji i danas ima hrpu štovatelja diljem svijeta. Uglavnom, pripremili smo iznimno zanimljivo štivo koje ljubitelji Volkswagen Golfa svakako trebaju pročitati, čak i ne da bi naučili nešto novo, nego da bi tako još jednom svjedočili ovoj nevjerojatnoj automobilističkoj priči koja itekako uspješno traje i nakon pet desetljeća. Dakle, ne zaboravite kupiti sljedeći broj Auto kluba, jer ćete uz njega dobiti zbilja lijepi poklon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:04