STIŽE RJEŠENJE?

Prepreka električnim automobilima: Instalacija punjača u velike zgrade još ostaje veliki izazov

Jedna velika prepreka koja i dalje ostaje je kako dodati infrastrukturu za punjenje postojećim zajedničkim životnim prostorima

Tesla Home Charging

 Tesla

Prijelaz na električna vozila neće se uskoro usporiti, a zakonodavci i privatni sektor naporno rade na stvaranju dovoljno infrastrukture za podršku svim tim električnim vozilima. Unatoč tome, jedna velika prepreka koja i dalje ostaje je kako dodati infrastrukturu za punjenje postojećim zajedničkim životnim prostorima.

Ugradnja stanica za punjenje električnih vozila u novogradnji je važna, ali naknadno opremanje stanova i drugih zajedničkih stambenih prostora još je važnije. To je također znatno teže jer mnogi već postojeći prostori nisu bili dizajnirani za EV infrastrukturu kada su sagrađeni.

image

Ford punjač

Ford

Jedno potencijalno rješenje pod nazivom Dynamic Load Management (DLM) funkcionira ravnomjerno raspodjeljujući električnu energiju svim električnim vozilima koja se pune istovremeno samo kada za to ima dovoljno energije.

Ne samo da DLM smanjuje troškove instalacije infrastrukture, već može upravljati strujom na način koji štiti električnu mrežu zgrade. Naravno, sustav nije baš jeftin, s troškovima koji se redovito penju na 3000 ili (23.000 kuna) za jedno mjesto.

Carter Li, izvršni direktor tehnološke tvrtke za punjenje Swtch Energy, ima još jedno jedinstveno rješenje za višeobiteljske stambene objekte. On kaže e da dok većina električnih vozila treba oko tri sata za punjenje, prosječno vrijeme parkiranja u stambenoj zgradi zapravo je oko 11 sati.

image

Chevrolet Bolt

Chevrolet

"To daje veliku fleksibilnost u pogledu načina na koji možete optimizirati", rekao je. "Ako usporite punjenje za ljude, oni će dobiti manje energije, ali... možete osigurati da svi dobiju malo punjenja na kraju dana ili na kraju svog razdoblja mirovanja".

Također smatra da bi potpora vlade za izgradnju infrastrukture za punjenje u višestambenim stambenim zgradama mogla potaknuti usvajanje u bliskoj budućnosti. Za sada, kanadski program za infrastrukturu vozila s nultom emisijom pokriva polovicu projekata postavljanja punjača u vrijednosti do 5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:15