SAVJETNIK AUTOKLUBA

Ovo je deset najjeftinijih SUV-ova, a među njima je i jedan s cijenom manjom od 100.000 kuna

Želite li kupiti novi SUV i pritom potrošiti što manje? Pogledajte top 10 najjeftinijih SUV-ova trenutno dostupnih na našem tržištu

Deset najeftinijih SUV-ova na hrvatskom tržištu

Inflacija i rast cijena materijala vrlo su jako utjecali na automobilsku industriju. Cijene pojedinih modela u posljednjih su godinu dana porasle i za više do 20 posto. Također, zbog nestašice čipova ali i dijelova ponuda se prorijedila. Mnogi automobili trenutno se uopće ne proizvode.

SUV-ovi su trenutno uvjerljivo najtraženiji stoga je i njihova ponuda najbogatija. Uz visoke cijene i nadolazeću krizu potencijalni kupci zaista ozbiljno razmišljaju je li sada pravo vrijeme kupiti novi automobil. Oni koji se i odluče obično kupuju nešto jeftinije nego što su planirali.

Kao pomoć svima koji žele kupiti novi SUV i pritom potrošiti što manje donosimo top ljestvicu 10 najjeftinijih SUV-ova koji su trenutno dostupni na hrvatskom tržištu. Većina njih je iz klase malih SUV-ova B-segmenta, a svi imaju benzinski osnovni motor. U podacima navodimo snagu osnovnog motora i cijenu najjeftinije izvedbe u ponudi.

10. MG ZS

Motor: 106 KS

Cijena: 139.200 kn

image

MG ZS

Marin Tomas/CROPIX

Osnovni model u ponudi novog proizvođača na našem tržištu. Automobil dugačak 432 cm je jedan od najprostranijih automobila u ovom top 10. Serijska oprema je bogata, odnos cijene i dobivenog vrlo dobar, a MG tvrdi da za razliku od većine konkurenata nemaju problema s rokovima isporuke.

9. Hyundai Kona

Motor: 120 KS

Cijena: 138.990 kn

image

Hyundai Kona

Ivan Lacković

Kona je redizajnirana prošle godine i još uvijek spada među najbolje automobile u klasi. Aduti su joj odlična vozna svojstva i vrlo dobar benzinski motor koji već u osnovnoj verziji razvija dovoljnih 120 KS. Minus Kone je nešto manja ponuda prostora u odnosu na prosjek klase, no Kona ipak nije skučen automobil.

8. Seat Arona

Motor: 95 KS

Cijena: 138.816 kn

image

Seat Arona

Zvonimir Jurcic

Ovaj automobil je s razlogom prilično popularan. Nedavno redizajnirani mali SUV B-segmenta nudi veliku ponudu prostora, vrlo dobre vozne osobine i jednako dobru razinu komfora. Osnovni je model solidno opremljen. Motor se na papiru doima slabim, no sasvim solidno pokreče auto.

7. Škoda Kamiq

Motor: 95 KS

Cijena: 134.433 kn

image

Škoda Kamiq

Škoda

Jedan od najboljih izbora u Top 10 jer ima iznadprosječnu ponudu prostora, dobre vozne osobine i vrhunski komfor ovjesa za ovu klasu. Osnovni model nije luksuzno opremljen no ima sve očekujete od modernog novog automobila. Motor nema veliku snagu, no dovoljno se dobro nosi s Kamiqom. Odnos cijene i dobivenoga je odličan.

6. Kia Stonic

Motor: 84 KS

Cijena: 129.990 kn

image

Kia Stonic

Kia

Redizajnirani Stonic je u Hrvatsku stigao prošle godine. S dužinom od 414 centimetara automobil je među najmanjima u klasi malih SUV-ova B-segmenta što se vidi na ponudi prostora. Ona nije skučena, no malo je ispod prosjeka. Najveći problem je slabašan osnovni motor od 84 KS koji nije baš najbolji izbor za one koji ovim automobilom namjeravaju dosta putovati.

5. Hyundai Bayon

Motor: 84 KS

Cijena: 123.990 kn

image

Hyundai Bayon

Marko Todorov/CROPIX

Bayon je jedna od najboljih kupnji u svojoj klasi jer nudi dobre vozne osobine, vrlo dobru udobnost i iznadprosječnu ponudu prostora. Također, oprema je već od osnovne razine kompletna. Kao i kod Kije problem je osnovni motor, atmosferski benzinac s 84 KS, koji je jednostavno preslab ako imate i minimalne ambicije za uživanje u vožnji.

4. Dacia Duster

Motor: 92 KS

Cijena: 115.700 kn

image

Dacia Duster

Darko Tomas/CROPIX

Duster je još među najboljim ponudama u svojoj klasi kad je u pitanju odnos uloženoga i dobivenoga. Ipak, to se ne odnosi na osnovnu verziju koja nema ni klima uređaj u serijskoj opremi. Mnogo bolja opcija viša razina opreme koja za petnaestak tisuća kuna više nudi kompletnu opremu i motor snage 100 KS s pogonom na plin. Osnovni motor je benzinac s 92 KS.

3. Fiat Panda Cross

Motor: 70 KS

Cijena: 114.900 kn

image

Fiat Panda Cross

Ivan Lacković

Fiat Panda ulazi u izbor 10 najjeftinijih SUV-ova jer izgleda poput SUV-a, ima povećanu udaljenost od tla i može savladavati solidne nagibe. Ipak, riječ je o dosta različitom autu od ostalih. Minijaturni auto dugo je na tržištu te mu se unatoč redizajnima vide godine. Ponuda prostora je minimalna, a motor slabašan. Osnovni model ima klimu no nema radio već samo pripremu za njega.

2. Dacia Sandero Stepway

Motor: 92 KS

Cijena: 111.600 kn

image

Dacia Sandero Stepway

Karlo Huzjak

Novi Sandero Stepway je za razliku od prethodnika dodatno udaljen od tla tako da je upao u kategoriju malih SUV-ova B-segmenta. Ponuda prostora je dobra a komfor ovjesa vrhunski. Solidna je i oprema u kojoj je klima serijska već od osnovne razine. Benzinski motor s 92 KS je dovoljan za ovaj auto, no pametniji izbor je motor na plin od 100 KS za samo nekoliko tisuća kuna više.

1. Suzuki Ignis

Motor: 83 KS

Cijena: 94.214 kn

image

Suzuki Ignis

CROPIX

Minijaturni SUV je uvjerljivo najjeftiniji ali, uz Pandu, i najmanji automobil u top 10. Ponuda prostora čak je veća nego biste očekivali od njegovih 370 cm, no nije dovoljna da bi ovo bio pravi obiteljski auto. Vozne osobine su dobre, kao i oprema, a blagi hibridni motor sasvim se solidno nosi s malom masom automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:04