IZAŠLA IZ MODE

Novo normalno: Koža u autu nije ‘in‘, kupci više zahtijevaju veganske i eco-friendly materijale!

Rolls-Royce je posljednji svoje vrste, za čiji je kožni interijer potrebn a koža od oko dvadesetak krava
Unutrašnjost Rolls-Roycea
 Rolls-Royce

Nekad je koža korištena u luksuznim segmentima automobilske industrije kao standard, no danas proizvođači sve više koriste alternative, od kojih su najčešća opcija ekološki materijali. Riječ je o velikom zaokretu, no nije nešto što proizvođači rade sami od sebe - već kupci to zahtijevaju.

Naravno, koža kao opcija nije više nedostupna, te ju još uvijek možete odabrati u nekim premium i luksuznim automobilima. Za prekriti unutrašnjost Rolls-Royce Ghosta, točnije 338 unutarnjih ploča, potrebno je koža od 20 krava.

image
Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

No možda je upravo Rolls-Royce posljednji od svoje vrste po tom pitanju, s obzirom na to da sve više vodećih automobilskih kompanija biraju 'zelenu alternativu'. Švedski Volvo koji je već odabrao potpuno električni pogon, nedavno je predstavio potpuno električni Polestar 2 s obećanjem: 'vegan kao standard'. Drugim riječima, svaki prodani automobil imat će interijer bez kože od životinja.

image
Volvo Polestar 2
Volvo

Još uvijek možete odabrati kožni interijer uz nadoplatu, no činjenica je da gotovo nitko to više ne radi. 'Otprilike 95 posto naručenih Polestara 2 imaju interijer od tkanine, dok samo pet posto kupaca (1 na svakih 20) bira kožu'.

Modna dizajnerica Stella McCartney radila je na Audijevom električnom superautomobilu e-tron GT-u, a poznata je po izbjegavanju proizvoda dobivenih od životinja. Električni superautomobil koristi reciklirane umjetne materijale bez kože izrađene od recikliranih plastičnih boca, kao i neke od Stellinih kreacija za vlastitu modnu pistu.

image
Audi RS e-tron GT
Audi

Sam šef Audijevog odjela za dizajn priznao je kako su ga kćeri uvjerile u veganske alternative nakon što su mu rekla da 'ne žele sjediti na mrtvoj kravi'.

Definitivno, nastupaju neka nova vremena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:49