BMW Z4&TOYOTA SUPRA

Nisu isplativi: Kraj za legendarni BMW kabriolet i Toyotin coupe

Njemački magazin Automobilwoche izvijestio je da će Z4 i srodna Toyota Supra izaći iz proizvodnje 2026. godine

BMW Z$ i Toyota Supra

 BMW i Toyota

Početkom godine pojavile su se glasine da BMW planira ukinuti svoj Z4 kada trenutni model dođe do kraja svog životnog vijeka. Sada smo saznali i kada bi se to trebalo dogoditi. Njemački magazin Automobilwoche izvijestio je da će Z4 i srodna Toyota Supra izaći iz proizvodnje 2026. godine.

image

BMW Z4

BMW

Vijest je prvotno prošla ispod radara jer je članak bilo usredotočen na probleme u austrijskoj tvrtki Magna Steyr koja proizvodi oba sportska automobila. Naime, ova tvrtka otpušta 500 zaposlenika u svom pogonu u Grazu jer je proizvodnja nekoliko modela ukinuta ili će uskoro biti ukinuta.

Magna Steyer od prošle godine više ne proizvodi BMW serije 5, od ove Fisker Ocean, a uskoro će završiti i s proizvodnjom Jaguara I-Pace i E-Pace. U članku je otkriveno da bi se po planu tim modelima 2026. trebao pridružiti i japansko-njemački dvojac čime bi Magna Steyer s niza modela ponovo spala na samo Mercedesovu G-klasu.

image

Toyota Supra

Toyota

Američki Auto News je povodom tog članka pitao Toyotu o budućnosti Supre, ali rečeno im je da se "u ovom trenutku nema što objaviti". Međutim, kad su ga zamolili za više informacija, potpredsjednik Toyota Motor North America Group, Dave Christ rekao je: "Udružili smo se s BMW-om i bilo je uspješno. Procjenjujemo što je sljedeće."

image

BMW Z4

BMW

Christ je također rekao: "Mislim da ako želimo nešto napraviti, smislit ćemo kako to napraviti." Ovo sugerira da bi Toyota potencijalno mogla samostalno raditi na budućoj Supri, iako bi to vjerojatno bilo teško ekonomski opravdati zbog male prodaje ovakvih tipova automobila.

image

Toyota Supra GR 2019.

Toyota je prošle godine na glavnim tržištima, u SAD-u, Europi i Japanu prodala samo malo više od 5000 Supri. Ni u najboljim godinama aktualnog modela prodaja nije bila puno bolja s manje od 10.000 primjeraka. BMW je od prezentacije Z4 2018. godine do sada prodao oko 60.000 automobila.

Ovako male prodajne brojke u danas u autoindustriji teško mogu opravdati velike investicije u razvoj modela, pa je razumljivo zašto BMW odustaje od nasljednika Z4, a time samim za sobom povlači i Toyotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:19