KUĆNI POSJETI

Masovna bolovanja: Šefovi Tesle posjećuju zaposlenike i provjeravaju jesu li zaista bolesni

Ovakvi kućni posjeti u Njemačkoj nisu ilegalni, rekao je za list odvjetnik za zapošljavanje Till Heimann iz odvjetničke tvrtke Kliemt

Tesla tvornica, ilustracija

 Tesla Gallery

Većina ljudi, koji si to mogu priuštiti, svake godine uzme nekoliko dana bolovanja kako bi se oporavili od bolesti, no jasno je da mnogi često iskorištavaju bolovanje kao izliku da se ne bi morali pojaviti na poslu, iako zapravo nisu bolesni.

Zaposlenici u Teslinoj gigatvornici u Berlinu imaju toliko zaposlenika na bolovanjima da su šefovi počeli posjećivati njihove domove da vide jesu li doista bolesni ili samo glume.

image

Teslina tvornice u blizini Berlina

dpa Picture-Alliance via AFP

Prosječna stopa bolovanja u Njemačkoj tijekom 2023. iznosila je 6,1 posto, piše tamošnji list Handelsblatt, a u automobilskoj industriji iznosila je samo 5,2 posto. Ali u Tesla Giga Berlinu stopa je bolovanja je čak tri puta viša, te je dosegnula 17 posto prošlog kolovoza.

image

Tesla tvornica, ilustracija

Tesla Gallery

"Nećemo tolerirati da se neki ljudi trude i rade posao za ljude koji jednostavno ne žele doći na posao", rekao je upravitelj tvornice André Thierig na sastanku tvrtke. “U ovoj tvornici nema mjesta za ljude kojima se ujutro ne ustaje iz kreveta”.

Kako je stopa bolovanja ostala visoka i ove godine, Thierig i menadžer za ljudske resurse Erik Demmler skovali su plan da ponude nagradu od 1000 eura osoblju Tesle koje se pojavi na poslu više od 95 posto vremena.

A kada to nije bilo dovoljno da promijeni stavove mnogih radnika, par je ušao u automobil i počeo kucati na vrata domova zaposlenika koji su bili na bolovanju.

image

Tesla tvornica, ilustracija

Top Photo/ddp USA/Profimedia

Ovakvi kućni posjeti, čak ni nenajavljeni, u Njemačkoj nisu ilegalni, rekao je za list odvjetnik za zapošljavanje Till Heimann iz odvjetničke tvrtke Kliemt. Ali to ne znači da su posjetitelji dobrodošli. Dirk Schulze iz sindikata IG Metall opisao je ovaj potez kao "apsurdni odgovor na probleme uzrokovane velikim opterećenjem zaposlenika u tvornici".

Prema njemu, ta opterećenost potiče radnike na izostanke s posla, zbog čega su preostali radnici pod većim pritiskom i tako se ciklus samo ponavlja.

"Ako uprava tvornice doista želi smanjiti broj dana bolovanja, trebala bi prekinuti ovaj začarani krug", rekao je Schulze za Handelsblatt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 14:22