DRŽAVNE SUBVENCIJE

Hoće li ove godine uopće biti poticaja za električna vozila? Evo što kažu iz Fonda za zaštitu okoliša

Fond za zaštitu okoliša lani je osigurao 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje kupovine

Punjenje električnog auta (ilustracija)

 CROPIX

Sufinanciranje kupovine energetski učinkovitih vozila, odnosno subvencije za kupnju električnih vozila traju od 2014. godine te je do sad za razne kategorije gotovo 8.700 vozila osigurano nešto više od 48 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani je osigurao 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Natječaj je počeo u lipnju, a u jednom danu iskorišten je sav iznos subvencija.

Po pojedinom vozilu je u 2022. moguće bilo dobiti do 40 posto sredstava, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za mala električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli i slično) dijelili su se poticaji do 20.000 kuna, za plug-in hibridne automobile do 40.000 kuna, dok se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moglo dobiti do 70.000 kuna - piše N1.

image

Električni automobili, poticaji

CROPIX

Što je sa subvencijama u 2023. godini?

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u ovoj godini planira nastaviti sa sufinanciranjem energetski učinkovitih vozila”, odgovorili su na pitanje N1.

No, još uvijek nema informacija kada kreću prijave i koliko će iznositi subvencije u eurima.

“Prije objave novog poziva, u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, provodimo detaljnu analizu s ciljem prilagodbe dosadašnjeg načina sufinanciranja, uzimajući u obzir europsku praksu, iskustva provedbe programa u Hrvatskoj, prijedloge zainteresiranih dionika, ali i nacionalne ciljeve u transformaciji prometnog sustava”, rekli su iz Fonda.

image

Punjač za električni auto

Alamy/Profimedia

“Provedena analiza rezultirat će parametrima za nastavak programa, uključujući način provedbe, modele, korisnike, kao i iznose financiranja, a njeno predstavljanje se očekuje ove jeseni”, napomenuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38