RIZIČNO DOBA

Evo kako spriječiti lopove da ukradu vaš automobil s ključevima keyless: Jedna stvar je ključna

Čak 51% vozača ne poduzima nikakve mjere za zaštitu svojih ključeva "keyless" auta, stručnjaci su preporučili niz savjeta

Krađa automobila s ‘keyless‘ tehnologijom

 Ford

Nakon što su mu hakeri ukrali automobil vrijedan 50.000 funti (444.000 kuna), direktor britanske automobilske udruge AA-a potiče vozače da drže svoje ključeve automobila kod kuće u sigurnosnoj torbici, zaključane u metalnoj kutiji, piše Daily Mail.

Edmund King, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za automobile, rekao je da su lopovi presreli signal ključa automobila njegove žene Deidre i uspjeli ukrasti Lexus bez ključa.

On sada drži svoje ključeve u sigurnosnoj torbici unutar metalne kutije, a kaže da je počeo stavljati metalnu kutiju u mikrovalnu pećnicu u stražnjem dijelu svoje kuće.

Kako je AA otkrio da čak 51 posto vozača ne poduzima nikakve mjere za zaštitu svojih "keyless" ključeva automobila, stručnjaci su preporučili niz sigurnosnih savjeta za vozače, uključujući mikrovalne pećnice, limenu foliju, Faradayeve vrećice, pa čak i prazne limenke.

King je za Telegraph rekao: "Mislimo da su lopovi došli kod kuće oko 23:45 i upotrijebili svoj računalni uređaj da otključaju auto i odvezu ga bez razbijanja prozora ili bilo čega. Primijetili smo da ga nema tek sljedećeg jutra, do kada je vjerojatno bio u kontejneru s promijenjenim tablicama na putu iz zemlje".

image

Faradeyeva kutija

Youtube screenshot

Udruga AA sada poziva vlasnike automobila da primijene sličnu taktiku koju koristi King nakon što je anketa među vlasnicima da je čak polovica ključeva izložena krađi. "Limena folija također može ponuditi određenu zaštitu za privjeske za automobile, ali se može koristiti samo kratko vrijeme, potrebno ju je često zamijeniti", kaže King.

Predsjednik AA također je kupio bravu za volan od 110 funti (1000 kuna) i razmišlja o sigurnosnom stupu na uvlačenje kako bi spriječio da se njegovi automobili odvezu s prilaza. Unatoč nevjerojatno visokim razinama automobilskog kriminala i stalnom nizu vijesti o tome, samo polovica vozača "keyless" automobila koristi specijalizirane uređaje i kućanske predmete kako bi spriječila ovu vrstu krađe. Premda kod nas ovakve krađe još nisu toliko učestale, dobro je znati za ovih nekoliko trikova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:19