struja na čekanju

Električna budućnost se odgađa: Automobilski div nastavlja s proizvodnjom benzinskih modela

S promjenom strategije, Mercedes predviđa da će plug-in hibridi i EV-ovi činiti do 50 posto njihovih isporuka do 2030.

Mercedes A-klasa

 Mercedes

Mercedes-Benz je odlučio nastaviti s proizvodnjom svojeg najpristupačnijeg modela na benzin, unatoč prethodnim planovima za intenzivniji prelazak na električna vozila. Zbog visokih cijena električnih automobila, A-klasa, koja je trebala biti povučena s tržišta 2024. godine, ostaje u proizvodnji najmanje do 2026. Premda su elektrificirana vozila doživjela značajan rast popularnosti, Mercedesovi planovi da će do 2025. godine EV-ovi činiti polovicu njihove prodaje pokazali su se preoptimističnima, s obzirom na to da je nova procjena za 2024. godinu samo 21 posto ukupne prodaje.

Model A-klase predstavlja ulaznu točku u Mercedesov asortiman modela, koji u Hrvatskoj stoji od 42.502 eura za početnu benzinsku verziju A180 sa 150 KS, no to je je još uvijek manje od cijene koliko bi mogao stajati električni ekvivalent.

image

Mercedes A-klasa

Mercedes

Izvršni direktor Ola Kallenius priznao je da jednakost cijena između vozila s konvencionalnim motorima i onih koji su potpuno električni još uvijek nije na vidiku. Razlika u cijeni između vozila s unutarnjim izgaranjem (ICE) i električnih vozila (EV) jasan je pokazatelj ove činjenice.

Mercedes zato radi na novoj seriji kompaktnih automobila koji će koristiti i motore s unutarnjim izgaranjem i potpuno električne pogone, razvijene na novoj MMA platformi. Dok je sudbina modela kao što su A-klasa hatchback, A-klasa sedan i B-klasa monovolumen još uvijek neizvjesna, postoje planovi za uvođenje novog SUV modela "Mali G" na istoj platformi.

S promjenom strategije, Mercedes sada predviđa da će plug-in hibridi i električna vozila činiti do 50 posto njihovih isporuka do 2030. godine, što je značajan odmak od ranijih ambicija o potpunoj elektrifikaciji na nekim tržištima do kraja desetljeća.

Iako kompanija teži postizanju statusa potpuno električnog proizvođača, priznaje da će tempo transformacije u konačnici diktirati kupci i tržišni uvjeti. U slučaju da regulative Europske unije o zabrani prodaje novih vozila s emisijama do 2035. godine dožive izmjene, Mercedes je spreman nastaviti zadovoljavati potražnju za svojim benzinskim modelima, produžujući tako era vozila s unutarnjim izgaranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:50