HODOČAŠĆE

‘Duh‘ Charlesa Stewarta Rollsa: Rolls-Royce slavi 144. rođendan suosnivača!

Rolls je također bio suosnivač Kraljevskog automobilskog kluba (RAC), što je bila sljedeća postaja ‘Duha‘
2021 Rolls-Royce Ghost
 Rolls-Royce

Kako bi proslavio 144. rođendan Charlesa Stewarta Rollsa, suosnivača kompanije, proizvođač automobila poveo je njegov ‘Duh‘ (automobil Ghost) na hodočašće kroz London kako bi se prisjetio nekih od mjesta povezanih s njegovim životom.

Prva ‘stanica‘ nalazila se u ulici Hill Street 35, gdje je 27. kolovoza 1877. rođen Charles Stewart Rolls. On je, za razliku od svojeg partnera Henryja Roycea, rođen u privilegiranom životu i stekao najbolje obrazovanje. Henry Royce je s druge strane sa samo 10 godina počeo raditi kao dostavljač telegrama.

image
Charles Stewart Rolls
Rolls-Royce

Zatim se ‘Duh‘ zaustavio na adresi Picadilly 119, koja je bila dom Royal Aero Kluba do 1961. godine. Suosnivač Rolls je 1901. godine tu započeo svoju letačku karijeru kao balonist, te je letio više od 170 puta i osvojio zlatnu medalju Gordona Bennetta 1903. godine za najduže izdržano vrijeme u zračnom balonu.

image
2021 Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

1910. godine krenuo je na let s pogonom i zaradio drugu pilotsku dozvolu koja je ikad izdana u Engleskoj. Iste godine postao je prvi Englez koji je avionom preletio La Manche i prva osoba koja je letjela iz Engleske u Francusku i natrag bez prestanka.

Rolls je također bio suosnivač Kraljevskog automobilskog kluba (RAC), što je bila sljedeća postaja ‘Duha‘. Zahvaljujući RAC-u, 1904. godine je konačno upoznao svog poslovnog partnera Henryja Roycea. Konačno, Ghost se zaustavio na ulici Conduit 14-15 koja je većinu 20. stoljeća služila kao sjedište West Enda u Rolls-Royce LTD-u.

image
2021 Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce

Od 1905. do svoje prerane smrti avionskom nesrećom 1910. godine, Rolls je ovdje imao svoj ured. To mjesto je stotinu godina kasnije, 2010., počašćeno ‘Plavim paketom engleske baštine‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:39