VIZUALNO UPOZORENJE

Crveni tepih ‘sletio‘ na ceste i zbunio vozače: Policija objasnila o čemu se radi

Policija je predstavila novi oblik komunikacije s vozačima
 Facebook/ Queensland‘s Department of Transport and Main Roads

Mnoge države uz pomoć policijskih i prometnih stručnjaka pokušavaju smanjiti broj stradalih u prometu, pri čemu koriste razne metode. Uz tradicionalne mjere odgoja poput policijskih radara i kamera, sve češće se eksperimentira s ljudskim mozgom i optičkim iluzijama.

Mnogi gradovi koriste 3D pješačke prijelaze, Slovenci su pokušali sa zelenim trakama, Španjolci su napravili ceste sa ‘zmajevim zubima‘ i punom crvenom linijom, a Australci su upravo predstavili ‘crveni tepih‘.

Uz objavu fotografija na Facebooku, Ministarstvo prometa je pojasnilo da se radi o novoj vrsti komunikacije s vozačima.

Crvene trake, nacrtane na ulazu u gradove Queenslanda služe kao obavijest vozačima o promjeni ograničenja brzine. Radi se o crveno obojanim voznim trakama uz koje su postavljeni i posebni znakovi ograničenja brzine.

image
Facebook/ Queensland‘s Department of Transport and Main Roads

Policija je prošli petak obavijestila javnost da ‘crveno obojane ceste‘ stižu u 17 gradova te da bi ‘tepih‘ trebao imati ključnu ulogu u signalizaciji vozačima da uspore.

‘Novi vizualni znakovi trebaju povećati budnost vozača i sigurnost na cestama. Pozivamo vozače da budu oprezni kada naiđu na crvene površine ceste i pridržavaju se postavljenih znakova ograničenja brzine‘, stoji u objavi.

Nova policijska taktika usporavanja prometa naišla je na dobru reakciju javnosti, a većina vozača se složila da se više nitko neće moći pravdati da nije vidio upozorenje o promjeni ograničenja brzine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:15