POKAZALA STUDIJA

Čak 74 posto mladih se slaže sa zabranom prodaje automobila s unutarnjim izgaranjem od 2030.

Ipak, zahtijevaju više informacija o mogućnostima punjenja, baterijama, autonomiji i troškovima vožnje auta na struju

Cupra Born, ilustracija

 Cuora

Nedvojbeno, bliži se konačan kraj vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem i prelazak na potpunu elektrifikaciju. Idućih 8 do 13 godina bit će to još više izraženo, kad najkasnije 2035. prema planovima zakonodavaca, u EU nastupa potpuna zabrana prodaje tradicionalnih motora koje pogone derivati nafte.

Prijedlog Europske unije za proizvodnju samo električnih automobila od 2035. godine, inicijativa je koja pronalazi sve više sljedbenika.

A, ako postoji publika koja očekuje električnu mobilnost u budućnosti i ne protivi se razvoju razvoj električnih automobila, onda su to sadašnji najmlađi vozači.

image

ID. Charger

VW

Prema novom istraživanju, 74% mladih je za zabranu automobila s unutarnjim izgaranjem od 2030. godine. To pokazuje studija "6 urbanih legendi električne mobilnosti", koju je provela tvrtka Appinio, tvrtka specijalizirana za istraživanje tržišta, temelji se na uzorku populacije od 2000 ljudi u Španjolskoj, u dobi između 16 i 65 godina, i s marginom pogreške od 2%.

Izvješće je pokazalo kao glavni rezultat da su mlađi građani ti koji su najviše posvećeni elektrifikaciji budućnosti. Tako, 77% mladih između 25-34 godine i 75% između 35-44 godine vidi vrlo vjerojatno da će njihov sljedeći automobil biti električni.

Ako pogledamo segment populacije odraslih, s 55 godina, taj se postotak smanjuje na 64%.

image

Kia EV6

Kia

Glavni razlog buduće kupnje električnog vozila je ušteda goriva (54%), nakon čega slijedi pogodovanje okolišu (50%) i interes za nove tehnologije (30%).

Međutim, još uvijek vozači vozila s unutarnjim izgaranjem, u svojim mislima povezuju električnu mobilnost s visokim cijenama (52%), što otežava pristup.

Što se tiče zabrane registracije više vozila s unutarnjim izgaranjem od 2030. godine, najvažnije generacije više su povezane s tim položajem (74% mladih u dobi od 18 do 24 godine).

S druge strane, 61 % starijeg stanovništva složilo bi se s ograničenjima mobilnosti i ograničenjima uvedenim iz Europske unije.

Osim toga, više od polovice ispitanika, o novim oblicima mobilnosti, posebno o električnom vozilu, zahtijeva više informacija o mogućnostima punjenja (65%), baterijama i autonomiji (63%) te troškovima energije (61%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:12