SVJETSKA PREMIJERA

BMW je redizajnirao Seriju 4 Gran Coupe: Dobio laserska svjetla, izgubio tipke

U unutrašnjosti će tradicionalnosti biti razočarani zbog smanjenog broja fizičkih tipki. Umjesto toga, ona je više digitalizirana

BMW Serije 4 Gran Coupe

 BMW Press

BMW je redizajnirao jedan od najzanimljivijih modela Serije 4, verziju Gran Coupe. Osim klasičnih "estetskih" zahvata koji se rade tijekom tipičnog redizajna tu je i nešto nove tehnologije ali i mnogo novosti u unutrašnjosti.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

Prednja svjetla redizajnirana s novom LED grafikom dnevnih svjetala u stilu bumeranga. Dotjerana je i maska s okvirom koji je sada presvučen mat kromom serijski u svim izvedbama. Uz nadoplatu se nudi i verzija s sjajnom crnom bojom. Stražnji dio je dobio "Laserlight" laserska svjetla koja su prvi put predstavljena na ograničenom izdanju BMW M4 CSL. Ako odaberete M Sport paket na i4 ili seriji 4 Gran Coupe, dobit ćete agresivniji difuzor koji je sada lakiran u crnoj boji visokog sjaja. Tu su i veće ispušne cijevi. Naravno, kao kod svakog redizajna, Gran Coupe ima dvije nove boje eksterijera, Cape York Green metalik i Vegas Red metalik, te novi dizajn kotača od 19 i 20 inča.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

U unutrašnjosti će tradicionalnosti biti razočarani zbog osjetno smanjenog broja fizičkih tipki. Umjesto toga, unutrašnjost je osjetno više digitalizirana s novim infotainment sustavom koji ima QuickSelect sučelje koje omogućuje izravan odabir često korištenih funkcija s početnog zaslona. Funkcijama automatskog sustava kontrole klime i grijanja sjedala i upravljača sada se može upravljati isključivo putem zakrivljenog dodirnog zaslona.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

Novosti u unutrašnjosti su i novi brušeni ukrasi, ukrasi od drva te opcija "galvanske obrade" za "mjenjač", iDrive kontroler i tipku za pokretanje auta. Novi su i neki drugi materijali poput BMW-ove umjetne kože, "Sensatec". Ove presvlake sada imaju glađu i profinjeniju površinu i serijski dolaze na sportskim sjedalima, dok je prava koža dodatna oprema.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

Nekih promjena ima i u ponudi motora. Redizajnirani 430i ima turbopunjeni 2-litreni četverocilindrični motor s 48-voltnom tehnologijom blagog hibrida. BMW ističe da je motor s unutarnjim izgaranjem nadograđen preradom usisnih otvora i komora za izgaranje, izmjenama kontrole bregaste osovine, ubrizgavanja, sustava paljenja i usmjeravanja ispušnih plinova. Unatoč svim promjenama snaga ostaje ista kao kod odlaznog modela te iznosi 259 KS uz okretni moment od 400 Nm.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

Snažniji M440i Gran Coupe ima poznati trolitreni redni "šestak" koji se nalazi u 540i xDrive i X5 xDrive40i. I ovaj motor ima blagu hibridnu tehnologiju za uštedu goriva i dodatnih 11 KS te 200 Nm. Ovaj pogonski sklop razvija snagu od 374 KS.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

Osnovni model ostaje četverocilindrični 420i sa 184 KS, a tu su i dva dizelska motora, jedan s četiri i jedan sa šest cilindara. Oba dizela su također opremljena s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom. Svi pogoni su povezani s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a ovisno o motoru, možete birati između stražnjeg i pogona na sva četiri kotača.

image

BMW Serije 4 Gran Coupe

BMW Press

BMW Serije 4 Gran Coupe proizvodit će se u BMW-ovoj tvornici u Münchenu. Na tržište auto stiže u srpnju, a cijene još nisu objavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:53