trik pitanje

Ako vas zaustavi prometna policija na ovo pitanje uvijek odgovorite s ‘ne‘, evo i zašto

Ako postoji početna sumnja, policajci vas moraju prvo obavijestiti zašto su vas zaustavili

Prometna policija, ilustracija

 CROPIX

Bez obzira radi li se samo rutinskoj kontroli prometa ili ste zaustavljeni zbog prekršaja, neki se vozači brzo “preznoje” u situaciji kada moraju odgovarati na pitanja policije. Na primjer, morate odgovoriti na pitanja o sebi. Naravno, također morate pokazati svoju vozačku i prometnu dozvolu. No, nikako ne biste smjeli odgovoriti na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju odmah na početku zaustavljanja.

Trik pitanje za policijske provjere: Bolje je odgovoriti s “ne”.

Na početku zaustavljanja često se postavlja klasično pitanje: “Znate li zašto smo vas zaustavili?” Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivne formulacije ovog pitanja, na primjer: “Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?”

image

Prometna policija, ilustracija

CROPIX

Mnogi se vozači zbog toga osjećaju izazvanim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, na to trik pitanje nikada ne odgovarajte. Umjesto toga, bolje je reći “ne” na neutralan način.

Razlog: Ako postoji početna sumnja, policajac vas mora prvo obavijestiti zašto vas je zaustavio. Osim toga, službenici vas moraju obavijestiti i o vašem pravu da ne morate reći ništa, a ako to ne učine, izjave koje date neće se moći koristiti na sudu, ili će se koristiti samo u ograničenoj mjeri, što vrijedi u većini zakona EU.

Ali, prvo morate moći dokazati da niste bili obaviješteni o svom pravu da ne kažete ništa. Zato se bolje suzdržati i ne opterećivati se spontanim izjavama. Inače bi se prometni prekršaj mogao protumačiti i kao namjeran, primjerice da ste namjerno vozili prebrzo.

Može li policija pitati kamo idete?

Osim toga, tu su i čisto informativna pitanja koja postavljaju policajci, ali ni na njih ne morate odgovoriti. To uključuje i klasično “gdje ste krenuli?”, odnosno pitanja o odredištu putovanja, ili odakle dolazite.

image

Policija, ilustracija

CROPIX

To je privatna stvar - ali ne biste trebali reći da se samo vozite uokolo. To bi se moglo protumačiti kao besmislena vožnja. Jednostavno recite da nekamo vozite, ili obavijestite policajce o svom pravu na šutnju na neutralan i pristojan način.

Tijekom prometnih kontrola uvijek se ponašajte kooperativno i prijateljski; to će olakšati život vama, ali i policajcima. Ako ste stvarno počinili prekršaj i bili uhvaćeni, pokažite svoje razumijevanje.

Ako reagirate omalovažavajuće, cinično ili čak uvredljivo, možete se uvaliti u više nevolja nego što je potrebno. Ako želite osporiti kaznu upozorenja, uvijek to možete učiniti naknadno umjesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mjesta, piše Fenix magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:33